Ingredience: | |||||
plnotučné čerstvé mléko | 500 ml | mléčná rýže | 120 g | banán | 1 ks |
máslo | 1 lžíce | ovoce | na ozdobení |
Rok se s rokem sešel a Sofinka oslavila své první narozeniny.
Nejdřív jsem si říkala, že snad bude bez dortu, protože se stále dávila i křupkama. Najednou bylo ale všechno jinak a pomalu ze dne na den se přestala dávit. Tak jsem si řekla, že dort bude, ale jaký?
Chtěla jsem něco, co bude snadné, rychlé a z pár druhů surovin. Nebyl čas nic péct a více připravovat, protože jsme dělali ještě Klaudince malý třípatrový na téma Trolls. Naštěstí se zadařilo a našla jsem přesně to, co jsem hledala.
Jako první si nalijeme do středně velkého hrnce 500 ml mléka a přivedeme k varu.
Použila jsem čerstvé plnotučné mléko, ale v receptu je napsaná voda. Takže komu by se nechtělo použít mléko, zkuste čistě vodu.
Jakmile se mléko začne vařit, přidáme lžíci másla na zjemnění a vsypeme odvážené množství mléčné rýže. Ztlumíme plamen a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí, za průběžného promíchávání, zhruba 30 minut.
Když je rýže hotová, necháme ji zlehka vychladnout a mezitím si připravíme stolní mixér. Do něj nakrájíme jeden celý banán a přidáme k němu mléčnou rýži. Mixujeme jen chvilku, na hrubo.
Jako formu jsem využila jednu menší bábovkovou ze silikonu, kterou i přesto, že je silikonová, doporučuji zlehka vymazat máslem - já to neudělala, ale měla jsem.
Do připravené formy nalijeme směs rýže a banánu a vložíme ji do lednice nejlépe přes noc. Snažte se tuto časovou dobu ale opravdu dodržet. Já "dort" dělala jen pár hodin předem a nestačilo to.
Druhý den dort z formy vyklopíme až těsně před podáním a dozdobíme jej například malinami.
Nechala jsem se inspirovat receptem na webu www.healthjam.cz, jen jsem si ho krapet upravila dle svého.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI