Mátový dortík pro Sv. Patrika zpět

Ingredience na korpus: 12 cm forma
quinoová mouka (Adveni Medical)1/2 hrnkuvejce (oddělit bílky od žloutků)2-3 kspanela (sušená šťáva z cukrové třtiny)40 g
prášek na pečení1/2 lžičkychia mouka1 lžičkamatcha čaj2 g / balení
Krém:
tvaroh od farmáře150 gstévie, agáve sladidlo dle chutimatcha čaj (2 gramy)1 balení
peprmintový/mátový extrakt pár kapekmeduňka (klíčová ingredience) hrstičkadomácí jahodová marmeláda
quinoová mouka (Adveni Medical) 1/2 hrnku, vejce (oddělit bílky od žloutků) 2-3 ks, panela (sušená šťáva z cukrové třtiny) 40 g, prášek na pečení 1/2 lžičky, chia mouka 1 lžička, matcha čaj 2 g / balení, tvaroh od farmáře 150 g, stévie, agáve sladidlo dle chuti, matcha čaj (2 gramy) 1 balení, peprmintový/mátový extrakt pár kapek, meduňka (klíčová ingredience) hrstička, domácí jahodová marmeláda

Příprava

V pondělí 17. března je den Sv. Patrika. Ne že bych byla Irka nebo s touto zemí měla něco společného, ale tato tradice a oslava mi nějak přirostla k srdci. Tím chci pozdravit své přátelé do Irska (kteří nemluví česky, ale tak co kdyby náhodou) a vám tak trochu tento den přiblížit. Pokud totiž bydlíte na větším městě (třeba jako je Praha), jistě jste si všimli, že se nám každoročně okolo 17. března zazelená. Irské hospůdky mají speciální programy, cizinci nám běhají v zelené a všechno to vyvrcholí právě v pondělí.

Svatý Patrik byl podle legend křesťanský duchovní, mnich a misionář, který žil v druhé polovině 5. století v Irsku. Legendy praví, že byl v 16 letech unesen otrokáři do Irska, odkud se mu však podařilo po pár letech utéct. Do Irska se však vrátil dobrovolně, a to jako misionář. Podle tradice byl dokonce prvním opatem a biskupem z Admaghu (ale samozřejmě chybí důkazy). Připisuje se mu klíčová úloha v pokřesťanštění Irska, a tak se stal patronem Irska. Dle legendy vyhnal z Irska také hady (což by mohla být alegorie pro vyhnání druidů, které nahradilo křesťanství). Oslavy Sv. Patrika probíhají v předpokládaný den jeho úmrtí, tedy 17. března, a to nejen v Irsku, ale po celém světě. Osobně jsem byla svědkem toho, že Irů je zřejmě všude dost a tento svátek a oslavy si nenechají ujít. Do některých amerických řek dokonce lijí barvičky, aby i voda v tento den tekla zelená. No a že jsou to Irové, oslavy jsou vždy bujaré a velkolepé.

Znakem tohoto dne je jetelový trojlístek, kteří by někteří mohli považovat za znak jara. Podle legend však na tomto trojlístku vysvětloval princip Nejsvětější trojice. Dnes jej však používají i ateisté. Ještě častěji se však slavící lidé v tento den oblékají do zelené. A tak jsem se rozhodla, že by si Sv. Patrik zasloužil svůj dortík pěkně zelený. K tomu mi nahrála poslední krabička od Zajíců, kde se skrývalo několik balíčku matcha čaje. To už prostě nešlo odolat. Připravila jsem na zkoušku dortík menší – o průměru 12 cm. Pokud tuto formu na dortíky ještě nemáte, tak ji vřele doporučuji, jelikož takto uděláte jednoduše porci pro dva až čtyři lidi, aniž by se někdo musel přecpávat (protože dorty se každý rád nacpává). Pokud nemáte k dispozici peprmintový/mátový extrakt, doporučuji do tvarohu velmi na jemno rozmixovat lístky čerstvé máty. Právě ta mátovo-meduňková chuť podtrhuje celou zelenost dortu. Jelikož jsem použila tmavou panelu a chia mouku, těsto není tak zelené, jako dosáhnete s bílou moukou. Mohli byste přidat více matcha čaje, ale mě bylo líto plýtvat příliš mnoho na těsto (raději jsem dala do krému). A kdyby vám matcha zachutnala, nezapomeňte si udělat skvělá matcha smoothie. 

Příprava: 

Troubu předehřejeme na 170°C. Nachystala jsem si dortovou formičku o průměru 12 cm a vymazala ji kokosovým tukem.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a chia moukou. Vaječné bílky si našleháme se špetkou soli a pak do pěny zašleháme matcha prášek. Přidáme opatrně rozkvedlané žloutky a směs přidáme k suché směsi. Vzniklé těsto přesuneme do formy a pečeme při 170°C asi 15 minut. Necháme vychladnout.

Tvaroh si smícháme s matcha čajem a zvoleným sladidlem. Pokud máte peprmintový extrakt, přidejte max 1/2 lžičky. Pokud budete používat mátové lístky, doporučuji vše zpracovat v robotu, aby se krásně zapracovaly. Přidávejte po lžících vodu, až dostanete krímovitou konzistenci (tedy krém, který půjde roztírat, ale nebude stíkat). Pokud korpus stále nevychladl, uchovejte v lednici.

Vychladlý korpus rozkrajte nožem a spodní vrstvu namažte domácí marmeládou.

Poté natřete část krému (cca 1/3-1/2). Přiklopte vrchní částí korpusu a celý dort potřete zbytkem krému. Navrch nasypte meduňkové lístky a můžete přidat barevné ovoce pro kontrast, já jsem použila mraženou aronii. Nechte cca 1 hodinku odležet v lednici.

Dobrou chuť.

2015-02-04 Dezerty

Poznámka

Bohužel netuším, kde jsem se inspirovala, ale byl to normální koláč z lepkové mouky. Nějak mi utkvělo v paměti, že se tam dává jen cukr, mouka a vejce, tak jsem ještě přidala chia mouku pro její skvělé vlastnosti, vše to nějak zplácala dohromady. Původně jsem také myslela, že vyzkouším nahradit tvaroh rýžovým krémem (svaříte rýžovou mouku s cukrem v rostlinném mléku), ale neměla jsem připravené rostlinné mléko, a tak dostal tvaroh přednost

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI