Mawa cake - Dort s kardamonem a kešu oříšky zpět

Mawa:
plnotučné mléko1 l
Těsto:
máslo115 gmawa (3/4 hrnečku)180 mlcukr krupice280 g
velké vejce3 ksmletý kardamon1 a 1/2 lžičkyhladká mouka260 g
prášek do pečiva1 lžičkasůl1/4 lžičkymléko120 ml
kešu oříšky (příp. mandle)20 ks
plnotučné mléko 1 l, máslo 115 g, mawa (3/4 hrnečku) 180 ml, cukr krupice 280 g, velké vejce 3 ks, mletý kardamon 1 a 1/2 lžičky, hladká mouka 260 g, prášek do pečiva 1 lžička, sůl 1/4 lžičky, mléko 120 ml, kešu oříšky (příp. mandle) 20 ks

Příprava

Připojila jsem se ke skupině odvážných pekařů - The daring bakers. Každý měsíc jeden ze skupiny amatérských pekařů zveřejní recepty výzvy. Na nás je pak výzvu upéct a vždy 27. den v měsíci náš výtvor zveřejnit.  

Výzvu srpna 2013 připravila Aparna z Indie, která píše vegetariánský blog My Diverse Kitchen. Vyzvala nás k upečení Mawa cake, Bolinhas de Coco cookies a masala cookies. Já jsem zvolila Mawa cake, protože je z nejdostupnějších surovin. Na zbylé dva recepty byla potřeba mj. rýžová mouka, semolinová mouka nebo listy curry a já jsem byla líná tyto suroviny shánět. Mawa cake je dort z mléka, kardamonu a kešu oříšků. Hmota mawa, která se při výrobě dortu používá, se vytvoří pomalým vařením plnotučného mléka, ze kterého vypařováním vznikne mírně zkaramelizovaná hmota mléčné sušiny. V Indii se Mawa používá do různých sladkostí.

Postup:
Jako první připravíme Mawu. Mléko nalijeme do pánve se silným dnem, nejlépe teflonové. Aby se mléko nepřipálilo, za stálého míchání ho přivedeme k varu. Snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme tak dlouho, dokud mléko nemá čtvrtinu svého původního objemu. To potrvá zhruba hodnu až hodinu a půl. 

Hodně důležité je během vaření mléko kontrolovat a často míchat, abychom měli jistotu, že se mléko nepřipálí. 

Jakmile mléko snížilo svůj objem na čtvrtinu, snížíme teplotu na minimum a ještě chvilku vaříme. Pravidelně mícháme, dokud hmota není hrudkovitá. V pánvi by neměla být viditelná žádná tekutina, ale mawa by měla být vlhká a neměla by se lepit na stěny pánve. Z jednoho litru mléka bychom měli dostat 3/4 a 1 hrneček mawy.

Pánev odstraníme z tepla, mawu přesuneme do misky a necháme vychladnout. Po vychladnutí mawu přikryjeme a necháme v ledničce jeden až dva dny. V ledničce hmota  ztvrdne, takže před použitím jí nechte venku zahřát na pokojovou teplotu. 

Pro přípravu dortu předehřejeme troubu na 180°C. 

Do mísy dáme máslo, cukr a mawu a na nejvyšší rychlost šleháme, dokud směs nebude jemná a nadýchaná.

Postupně zašleháváme vajíčka na střední rychlost, dokud směs nebude hezky spojená. Poté zašleháme mléko.

Do těsta prosejeme mouku, prášek do pečiva, kardamon a sůl a našleháme na střední rychlost. 

Dno formy o průměru 20 cm (já použila 23cm) vyložíme pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto, lehce uhladíme a ozdobíme oříšky (nezatlačujeme je do těsta, protože dort vyskočí).

Pečeme v předehřáté troubě cca hodinu, dokud dort není zlatavě hnědý a těsto se nelepí na špejli. Pokud dort hnědne příliš rychle, přikryjte formu po třiceti minutách pečení alobalem.

Vyndejte z trouby a nechte deset minut chladit ve formě. Poté dort vyndejte, sundejte z pečícího papíru a nechte vychladit.

Dort je chutný, vláčný a hodně sytý. A hodně sladký. Od dortu, u kterého jsem téměř dvě hodiny strávila vařením a mícháním mléka, bych čekala trochu víc. Je dobrý, ale takový obyčejný. Já jsem si ho naservírovala s karamelovou zmrzlinou a horkou čokoládou - trošku "prasárna", ale jednou za čas..kdo by odolal :-).

2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI