Mawa: | |||||
plnotučné mléko | 1 l | ||||
Těsto: | |||||
máslo | 115 g | mawa (3/4 hrnečku) | 180 ml | cukr krupice | 280 g |
velké vejce | 3 ks | mletý kardamon | 1 a 1/2 lžičky | hladká mouka | 260 g |
prášek do pečiva | 1 lžička | sůl | 1/4 lžičky | mléko | 120 ml |
kešu oříšky (příp. mandle) | 20 ks |
Připojila jsem se ke skupině odvážných pekařů - The daring bakers. Každý měsíc jeden ze skupiny amatérských pekařů zveřejní recepty výzvy. Na nás je pak výzvu upéct a vždy 27. den v měsíci náš výtvor zveřejnit.
Výzvu srpna 2013 připravila Aparna z Indie, která píše vegetariánský blog My Diverse Kitchen. Vyzvala nás k upečení Mawa cake, Bolinhas de Coco cookies a masala cookies. Já jsem zvolila Mawa cake, protože je z nejdostupnějších surovin. Na zbylé dva recepty byla potřeba mj. rýžová mouka, semolinová mouka nebo listy curry a já jsem byla líná tyto suroviny shánět. Mawa cake je dort z mléka, kardamonu a kešu oříšků. Hmota mawa, která se při výrobě dortu používá, se vytvoří pomalým vařením plnotučného mléka, ze kterého vypařováním vznikne mírně zkaramelizovaná hmota mléčné sušiny. V Indii se Mawa používá do různých sladkostí.
Postup:
Jako první připravíme Mawu. Mléko nalijeme do pánve se silným dnem, nejlépe teflonové. Aby se mléko nepřipálilo, za stálého míchání ho přivedeme k varu. Snížíme teplotu na střední stupeň a vaříme tak dlouho, dokud mléko nemá čtvrtinu svého původního objemu. To potrvá zhruba hodnu až hodinu a půl.
Hodně důležité je během vaření mléko kontrolovat a často míchat, abychom měli jistotu, že se mléko nepřipálí.
Jakmile mléko snížilo svůj objem na čtvrtinu, snížíme teplotu na minimum a ještě chvilku vaříme. Pravidelně mícháme, dokud hmota není hrudkovitá. V pánvi by neměla být viditelná žádná tekutina, ale mawa by měla být vlhká a neměla by se lepit na stěny pánve. Z jednoho litru mléka bychom měli dostat 3/4 a 1 hrneček mawy.
Pánev odstraníme z tepla, mawu přesuneme do misky a necháme vychladnout. Po vychladnutí mawu přikryjeme a necháme v ledničce jeden až dva dny. V ledničce hmota ztvrdne, takže před použitím jí nechte venku zahřát na pokojovou teplotu.
Pro přípravu dortu předehřejeme troubu na 180°C.
Do mísy dáme máslo, cukr a mawu a na nejvyšší rychlost šleháme, dokud směs nebude jemná a nadýchaná.
Postupně zašleháváme vajíčka na střední rychlost, dokud směs nebude hezky spojená. Poté zašleháme mléko.
Do těsta prosejeme mouku, prášek do pečiva, kardamon a sůl a našleháme na střední rychlost.
Dno formy o průměru 20 cm (já použila 23cm) vyložíme pečícím papírem. Do formy nalijeme těsto, lehce uhladíme a ozdobíme oříšky (nezatlačujeme je do těsta, protože dort vyskočí).
Pečeme v předehřáté troubě cca hodinu, dokud dort není zlatavě hnědý a těsto se nelepí na špejli. Pokud dort hnědne příliš rychle, přikryjte formu po třiceti minutách pečení alobalem.
Vyndejte z trouby a nechte deset minut chladit ve formě. Poté dort vyndejte, sundejte z pečícího papíru a nechte vychladit.
Dort je chutný, vláčný a hodně sytý. A hodně sladký. Od dortu, u kterého jsem téměř dvě hodiny strávila vařením a mícháním mléka, bych čekala trochu víc. Je dobrý, ale takový obyčejný. Já jsem si ho naservírovala s karamelovou zmrzlinou a horkou čokoládou - trošku "prasárna", ale jednou za čas..kdo by odolal :-).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI