Ingredience: | |||||
bezlepková směs Jizerka (lze použít klasickou hladkou mouku) | 750 g | moučkový třtinový cukr | 120 g | sůl | 1 lžička |
tuk | 125 g | žloutky | 3 ks | sušené droždí | 10 g |
rostlinné mléko (rýžové) | 450 ml | rozinky | 70 g | rum | 2 lžíce |
mandlové plátky | hrst | vejce na potření | 1 ks |
K Vánocům vánočka prostě patří. Nějak jsem se pořád nemohla odhodlat k tomu, abych jí vyzkoušela. Prostě mě odrazovalo to „motání“. Tentokráte jsem si řekla, že na to půjdu jinak. Zvolila jsem mini podobu klasické vánočky, tedy mini vánočky. U nich není třeba řešit, kolik pramenů bude mít, protože si tu vlastně motáte jen dva a výsledné zatočení a tedy i tvar je zcela na vaší fantazii. Ano, přiznávám, výsledný tvar tedy není klasická vánočka, ale já jsme naprosto spokojená, protože svůj účel to splní a motání tam také bylo.
Nejprve si zaděláme kvásek. V misce si smícháme droždí, ½ lžíce cukru a 2 lžíce vlažného mléka. Zamícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek v teple (trvá to cca 10 minut).
Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a přidáme postupně další ingredience, tedy Jizerku, sůl, tuk, mléko, rozinky (které jsme si předem namočili do rumu, do těsta přidáme cca ¾ množství, zbytek si necháme na posypání, než budeme dávat do trouby) a nakonec zapracujeme kvásek. Těsto prohněteme, tak aby se vše propojilo. Těsto je pak pevné a nelepí. Přikryjeme utěrkou nebo přetáhneme igelitovým sáčkem a necháme v teple kynout cca 45-50 minut. Poté těsto rozdělíme, dělíme tak aby nám vzniklo 16 stejně velkých dílů.
Z každého dílu pak uválíme váleček (o délce cca 30 cm). Vždy si vezmeme dva válečky a tyto dva na začátku spojíme a přehazujeme jeden přes druhý a vznikne nám spirálka. Tuto spirálku pak zamotáme do tvaru šneka a horní a dolní konec přitiskneme (horní nahoru, dolní naspod), aby se nám při pečení nerozbalily. Nebo si je můžete zamotat do tvaru, který se vám bude líbit.
Dáme na plech a necháme ještě cca 10 minut kynout. Před pečením pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem rozinek a plátky mandlí (plátky doporučuji namočit, nebo aspoň propláchnout vodou, aby se při pečení nepřipalovaly).
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45-50 minut.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Z uvedených surovin upečete 8 mini vánoček nebo jednu klasickou vánočku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI