Míša řezy zpět

Korpus (forma cca 22x34cm):
vejce (bílky a žloutky zvlášť)6 kscukr krystal6 lžicolej6 lžic
polohrubá mouka6 lžickakao3 lžícekypřící prášek do pečiva1 lžička
Krém:
máslo, změklé150 gcukr moučka150 g*měkký tvaroh750 g
vanilkový extrakt1 lžička
Poleva:
máslo80 gkvalitní čokoláda na vaření100 gmléko2 lžíce
vejce (bílky a žloutky zvlášť) 6 ks, cukr krystal 6 lžic, olej 6 lžic, polohrubá mouka 6 lžic, kakao 3 lžíce, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, máslo, změklé 150 g, cukr moučka 150 g, *měkký tvaroh 750 g, vanilkový extrakt 1 lžička, máslo 80 g, kvalitní čokoláda na vaření 100 g, mléko 2 lžíce

Příprava

Nebudu vám lhát, recept na Míša řezy mi v šuplíku leží už od června, proto ty jahody na fotce. Maruška jak z pohádky vážně nejsem. Ještě štěstí, že nejsou součástí receptu, protože to by mi v šuplíku zůstal až do příštího roku. A to by byla škoda, Míša řezy jsou osvědčená klasika a v mém podání i odlehčená, s pořádnou vrstvou krému navíc. Ubrala jsem totiž na másle a přidala na tvarohu (v klasickém receptu najdete čtvrt kila másla na půl kila tvarohu). A víte co? Krém skvěle drží i tak a chutná ještě lépe. A kdybyste si chtěli upéct Míša řezy ve slavnostním provedení, zkuste Míša dort.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky šleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou, minimálně 5 minut. Poté do nich zašleháme olej. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek, vymícháme hutné těsto. Poté opatrně zapracujeme dotuha ušlehaný sníh z bílků, přidáváme ho natřikrát a stěrkou těsto jen lehce převracíme, aby zůstalo nadýchané a hebké. 

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct na zhruba 10 minut, testujeme špejlí. Necháme vychladnout.

Na krém si vyšleháme máslo s cukrem, opět minimálně několik minut, až zesvětlá a nabude. Poté ručně vmícháme tvaroh a nakonec i vanilku.

Tip č. 1: Je poměrně důležité, aby se tvaroh do  máslového krému vmíchal ručně. Během šlehání by totiž mohl zřídnout.

Korpus necháme ve formě a nalijeme na něj tvarohový krém. Opět uhladíme stěrkou a necháme asi hodinu vychladit v lednici. 

Na polevu si rozpustíme máslo, přelijeme jím čokoládu nalámanou na kousky a necháme chvíli stát. Poté čokoládu rozmícháme dohladka. Nakonec za stálého vmíchání tenkým pramínkem přilijeme mléko, díky němu bude poleva krásně hladká. Ihned ji nalijeme na tvarohový krém a stěrkou opatrně rozetřeme. Vrátíme do lednice, minimálně na 2 hodiny.

Tip č. 2: Na krájení Míša řezů je nejlepší použít horký nůž. Před každým zakrojením ho namočíme do horké vody a otřeme dosucha. Poleva tak nepopraská.  

2019-09-16 Dezerty

Poznámka

*Vanička či kostka? To je, oč vždy běží. Já jsem použila tvaroh ve vaničce, pouze jsem po otevření slila vodu, která tam byla, a nebyl problém.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI