Ingredience na těsto: | |||||
vařená červená řepa | 250 g | vejce | 3 ks | kvalitní hořká čokoláda | 100 g |
olej | 200 g | třtinový cukr | 100 g | kakao | 30 g |
hladká špaldová mouka | 200 g | kypřící prášek | 1 balíček | ||
Na krém: | |||||
kostka tvarohu | 1 ks | ricotta | 1 kelímek | bílý jogurt | 300 g |
máslo | 50 g | cukr moučka | 50 g | čerstvé ovoce |
Dlouhodobě spolupracuji s projektem “Naskoč na mléčnou vlnu”, pro který jsem vytvořila už celou řadu receptů, a také pro něj občas připravuji ochutnávky nebo přednáším. A tak jsem si řekla, že je správný čas na to, vytvořit projektu vlastní moučník. Myšlenka projektu pro toto období se navíc nese nejen na vlně mléčné, ale i zdravé, a proto jsem se snažila jej co nejvíce odlehčit a nutričně vyvážit, aby i tato vize zůstala zachována. Za sebe jsem spokojená, myslím, že se mi to podařilo, a potvrdily to i děti, které se mi na vlny doslova vrhly.
Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.
Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.
Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.
Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.
Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.
Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).
Dětská specifika: Vzhledem k přítomnosti většího množství kakaa a čokolády řadím recept do kategorie od 2 - 3 let. Pro malé děti je v dezertu navíc i velké množství bílkovin (u starších je naopak jejich navýšení žádoucí).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI