Mléčné vlny (od 2 – 3 let) zpět

Ingredience na těsto:
vařená červená řepa250 gvejce3 kskvalitní hořká čokoláda100 g
olej200 gtřtinový cukr100 gkakao30 g
hladká špaldová mouka200 gkypřící prášek1 balíček
Na krém:
kostka tvarohu1 ksricotta1 kelímekbílý jogurt300 g
máslo50 gcukr moučka50 gčerstvé ovoce
vařená červená řepa 250 g, vejce 3 ks, kvalitní hořká čokoláda 100 g, olej 200 g, třtinový cukr 100 g, kakao 30 g, hladká špaldová mouka 200 g, kypřící prášek 1 balíček, kostka tvarohu 1 ks, ricotta 1 kelímek, bílý jogurt 300 g, máslo 50 g, cukr moučka 50 g, čerstvé ovoce

Příprava

Dlouhodobě spolupracuji s projektem “Naskoč na mléčnou vlnu”, pro který jsem vytvořila už celou řadu receptů, a také pro něj občas připravuji ochutnávky nebo přednáším. A tak jsem si řekla, že je správný čas na to, vytvořit projektu vlastní moučník. Myšlenka projektu pro toto období se navíc nese nejen na vlně mléčné, ale i zdravé, a proto jsem se snažila jej co nejvíce odlehčit a nutričně vyvážit, aby i tato vize zůstala zachována. Za sebe jsem spokojená, myslím, že se mi to podařilo, a potvrdily to i děti, které se mi na vlny doslova vrhly. 

Řepu nakrájejte na menší kousky a poté v mixéru společně s vejci rozmixujte na hladké pyré. Do misky, která zvládne vyšší teploty, nalámejte čokoládu a přidejte olej. Společně rozehřejte v mikrovlnné troubě, případně můžete udělat totéž ve vodní lázni na sporáku. Čokoládu v oleji dobře promíchejte, dokud se nerozpustí.

Řepovou a čokoládovou směs pak společně promíchejte v míse či nádobě robota. Poté zapracujte také kakao, mouku, cukr a kypřící prášek.

Těsto přelijte do plechu vystlaného pečícím papírem či klasicky vymazaného a vysypaného olejem a moukou. Pečte na 170°C cca 30 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou.

Zatímco se koláč peče, připravte si krém. V míse smíchejte tvaroh, ricottu, a bílý jogurt. Poté zapracujte změklé máslo a doslaďte dle chuti.

Krém navrstvěte na upečený vychladlý korpus z řepového těsta. Lžící na něm pak dělejte vlny tak, jak se vám to bude líbit. Při zdobení můžete využít i vidličku, která také udělá zajímavý “vlněný” efekt. Poté dobře vychlaďte, aby krém ztuhnul.

Doporučuji podávat s přidáním čerstvého ovoce, obzvláště toho nakyslého, se kterým chuť koláče skvěle ladí (např. maliny, rybíz či višně).

2021-10-18 Dezerty

Poznámka

Dětská specifika: Vzhledem k přítomnosti většího množství kakaa a čokolády řadím recept do kategorie od 2 - 3 let. Pro malé děti je v dezertu navíc i velké množství bílkovin (u starších je naopak jejich navýšení žádoucí).

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI