Moravské důlkové koláčky zpět

Ingredience (40 koláčků):
hladká mouka600 gmléko270 mldroždí1 kostka (42g)
cukr krupice100 grozpuštěné máslo120 gcitronová kůra dle chuti
sůl špetkažloutek (do těsta)2 ksbílky (na pomašlování)2 ks
Drobenka:
máslo50 ghrubá mouka100 gcukr100 g
Náplň:
povidla dle potřebystrouhaný perník na zahuštění nebo mleté oříšky dle chuti
hladká mouka 600 g, mléko 270 ml, droždí 1 kostka (42g), cukr krupice 100 g, rozpuštěné máslo 120 g, citronová kůra dle chuti, sůl špetka, žloutek (do těsta) 2 ks, bílky (na pomašlování) 2 ks, máslo 50 g, hrubá mouka 100 g, cukr 100 g, povidla dle potřeby, strouhaný perník na zahuštění nebo mleté oříšky dle chuti

Příprava

Nevěděla jsem co upéct a zadání od Vendulky bylo jasné: "Zase něco s povidly maminko!". Tak jsem prolistovala starý sešitek s recepty po babičce a našla tam tyto Moravské důlkové koláčky. Jsou hezky kulaťoučké a plněné povidly. Pokud se do nich pustíte, tak nezapomeňte povidla zahustit strouhaným perníkem, nebo oříšky, aby nevytekla.

Nejprve si připravíme kvásek. Mléko nalijeme do hrnce, které jemně zahřejeme. Do mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mezitím, než nám vzejde kvásek, si do mísy vysypeme mouku, cukr, citronovou kůru, špetku soli, přidáme žloutky  máslo. Poté přidáme kvásek, včetně mléka a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Takto připravené těsto necháme kynout na teplém místě asi půl hodiny.

Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu si nařežeme 10 stejných dílků, z kterých na pomoučněném vále vytvarujeme kuličky. Plech si vyložíme pečícím papírem a přeneseme na něj připravené kuličky. Do každé kuličky uděláme důlek. Připravené kuličky s důlkem potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme povidly zahuštěnými strouhaným perníkem a posypeme drobenkou. Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut do zlatova. Po vychladnutí koláčky přeneseme na mísu, pocukrujeme a můžeme servírovat.

2017-05-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI