Ingredience na pomerančový korpus: | |||||
žloutek | 4 ks | cukr | 130 g | pomerančový džus | 12 lžic |
olej | 6 lžic | polohrubá mouka | 300 g | prášek do pečiva | 1 ks |
vanilkový cukr | 1 ks | pomerančové aroma | pár kapek | oranžová potravinářská barva | pár kapek |
bílky ušlehané v pevný sníh | 4 ks | ||||
Korpus tmavý: | |||||
žloutek | 6 ks | cukr | 200 g | kakao | 60 g |
voda | 10 lžic | polohrubá mouka | 140 g | prášek do pečiva | 2 ks |
bílek | 6 ks | ||||
Krém bílý a čokoládový: | |||||
máslo | 60 g | hladká mouka | 60 g | mléko | 250 ml |
máslo | 400 g | cukr | 200 g | kakao | 80 g |
rozpuštěná čokoláda | 100 g |
Už jste někdy viděli tolik motýlků na jednom dortu? Vendulka měla narozeniny a jelikož je velkou milovnicí motýlů, tak pro mě byla volba tématu dortíku jasná. Pro přípravu dortu jsem si objednala jedlý papír s růžičkami, aby měli motýlci na co přiletět a druhý jedlý papír ve velikosti A4, kde bylo 24 motýlků – takže asi nejtěžší úkol byl vystříhat motýlky. Pokud jsem vás inspirovala, nezapomeňte si objednat na lepení jedlého papíru dekor gel, protože vodou by se rozpíjely barvy papíru i potahová hmota.
Váha 3500 g, spodním patro průměr 26 cm, horní patro průměr 16 cm, výška 20 cm
Korpus pomerančový:
Vyšleháme si pěnu ze žloutků a cukru, přidáme pomerančovou šťávu, olej, mouku s práškem do pečiva, kůru, aroma a můžeme přidat i potravinářskou barvu. Vymícháme si těsto a na závěr opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C „do růžova“.
Korpus tmavý:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Krémy bílý a čokoládový:
60 g másla
60 g hladké mouky
250 ml mléka
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme mléko, uvaříme kaši a necháme vychladnout.
Krémy bílý:
400 g másla
200 g cukru
Čokoládový krém uděláme tak, že do zbylých 2/3 bílého krému přidáme kakao a rozpuštěnou čokoládu, kterou máme výše v ingrediencích.
Krém čokoládový:
80 g kakaa
100 g rozpuštěné čokolády (jednu celou tabulku)
Vyšleháme si máslo s cukrem a přidáme vychladlou kaši. Do misky odebereme cca 1/3 bílého krému, který bude sloužit na potření celého dortu (pod potahovou hmotu používám bílý krém, čokoládový by prosvítal).
Postup:
Postup
První den si upečeme korpusy (forma o průměru 26cm), vychladíme ho a přes noc necháme přikrytý fólií.
Druhý den si korpus pomerančový i tmavý 2x prořízneme, takže vzniknou celkem 3 patra z každého korpusu.
Pak si rozdělíme korpusy tak, aby byl jeden základní dort (první patro) světlý pomerančový korpus, uprostřed tmavý korpus a nahoře zase pomerančový. Druhý základ na dort tedy bude tmavý korpus, uprostřed pomerančový a nahoře tmavý. Druhé patro si ořízneme do průměru, který chceme (tak aby byl menší než první patro). Každý korpus můžeme potřít marmeládou, ale hlavně je slepíme čokoládovým krémem. Patra dortu nedáváme na sebe! M8me tedy první patro zvlášť a druhé patro také zvlášť na talíři. Korpusy celé potřeme bílým krémem, uhladíme a necháme do večera zatuhnout v lednici.
Teď již jen potáhneme potahovací hmotou Smartflex Velvet mandlová příchuť (já jsem použila základní bílou barvu). Nyní přichází ta chvíle, kdy přeneseme potažené druhé patro na první a vznikne nám dvoupatrový dort.
Nakonec dort ozdobíme jedlým papírem, v tomto případě je přilepený růžičkový papír dekor gelem a motýlci jsou vystřižení a uprostřed štětečkem přilepení také gelem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI