Mramorová zmrzlina s červeným rybízem zpět

Ingredience:
smetana ke šlehání500 mlslazené kondenzované mléko1 plechovkavanilkový extrakt1 lžička
otrhané bobulky červeného rybízucca 700 g
smetana ke šlehání 500 ml, slazené kondenzované mléko 1 plechovka, vanilkový extrakt 1 lžička, otrhané bobulky červeného rybízu cca 700 g

Příprava

S tímto novým příspěvkem už si pomalu říkám, zda bych neměla vytvořit novou rubriku s názvem "Ze zahrádky". Ale o tom to podle mně přesně je, vařit z aktuálních a lokálních surovin, z toho co vám roste na zahrádce, za rohem v lese a podobně. Teď je právě ten čas, kdy všude okolo dozrává ovoce a zelenina a je to jako svátek v kuchyni - alespoň pro mě. Někdy je ale úrody přebytek a tak hledáme, jak vše plnohodnotně využít. Z rybízu jsem dělala koláč, bublaninu, marmeládu máme ještě z loňska a v mrazáku je červených bobulek víc než dost. A tak proč rybíz nevyužít třeba na zmrzlinu, když máme to léto? Červený rybíz je ve zmrzlinové branži tak trochu otloukánek a používá se spíš ten černý, který má pikantní a výraznější chuť. Černého ale máme maličko a tak volba byla jasná. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zmrzlinu ochutnala. Byla totiž vynikající! Jemná smetanová chuť se mísí s nakyslou rybízovou, ale obě chuti jdou samostatně rozeznat, no prostě jedna báseň!

Omyjeme a otrháme bobulky rybízu a propasírujeme ho přes síto, abychom oddělili semínka a šlupky. Čistou šťávu dáme stranou. Šlehačku vyšleháme dotuha a pramínkem do ní pomalu přimícháváme kondenzované mléko, nakonec zamícháme i vanilkový extrakt. Já nemám zmrzlinovač, takže jsem šla staromódní metodou. Šlehačkovou směs nalijeme do kovové nádoby na srnčí hřbet nebo jiné mrazuvzdorné nádoby. Rybízovou šťávu přimícháváme postupně a velmi opatrně, abychom zachovali mramorový vzor. Nádobu překryjeme potravinářskou fólií a dáme mrazit alespoň na 6 hodin. Jestliže používáme zmrzlinovač, necháme zmrazit v přístroji pouze šlehačkovou hmotu a rybízovou šťávu přimícháme až nakonec ručně, aby se zachoval mramorovaný vzor.

2016-07-19 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte zmrzlinu do jedné velké vaničky.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI