Ingredience: | |||||
smetana ke šlehání | 500 ml | slazené kondenzované mléko | 1 plechovka | vanilkový extrakt | 1 lžička |
otrhané bobulky červeného rybízu | cca 700 g |
S tímto novým příspěvkem už si pomalu říkám, zda bych neměla vytvořit novou rubriku s názvem "Ze zahrádky". Ale o tom to podle mně přesně je, vařit z aktuálních a lokálních surovin, z toho co vám roste na zahrádce, za rohem v lese a podobně. Teď je právě ten čas, kdy všude okolo dozrává ovoce a zelenina a je to jako svátek v kuchyni - alespoň pro mě. Někdy je ale úrody přebytek a tak hledáme, jak vše plnohodnotně využít. Z rybízu jsem dělala koláč, bublaninu, marmeládu máme ještě z loňska a v mrazáku je červených bobulek víc než dost. A tak proč rybíz nevyužít třeba na zmrzlinu, když máme to léto? Červený rybíz je ve zmrzlinové branži tak trochu otloukánek a používá se spíš ten černý, který má pikantní a výraznější chuť. Černého ale máme maličko a tak volba byla jasná. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zmrzlinu ochutnala. Byla totiž vynikající! Jemná smetanová chuť se mísí s nakyslou rybízovou, ale obě chuti jdou samostatně rozeznat, no prostě jedna báseň!
Omyjeme a otrháme bobulky rybízu a propasírujeme ho přes síto, abychom oddělili semínka a šlupky. Čistou šťávu dáme stranou. Šlehačku vyšleháme dotuha a pramínkem do ní pomalu přimícháváme kondenzované mléko, nakonec zamícháme i vanilkový extrakt. Já nemám zmrzlinovač, takže jsem šla staromódní metodou. Šlehačkovou směs nalijeme do kovové nádoby na srnčí hřbet nebo jiné mrazuvzdorné nádoby. Rybízovou šťávu přimícháváme postupně a velmi opatrně, abychom zachovali mramorový vzor. Nádobu překryjeme potravinářskou fólií a dáme mrazit alespoň na 6 hodin. Jestliže používáme zmrzlinovač, necháme zmrazit v přístroji pouze šlehačkovou hmotu a rybízovou šťávu přimícháme až nakonec ručně, aby se zachoval mramorovaný vzor.
Z uvedených surovin připravíte zmrzlinu do jedné velké vaničky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI