Ingredience: | |||||
nastrouhaná mrkev | 140 g | rostliný tuk Alsan | 140 g | hladká mouka | 210 g |
prášek do pečiva | 1/2 ks | povidla | 1 balení | mák mletý | 1 sáček |
I zdravé sladkosti mohou být výborné. Jako třeba moje oblíbené mrkvánky.
Jsou recepty, které se těžko nahrazují a hledají se k nim zdravější variace. Některé recepty jsou prostě dobré ve své tradiční podobě a změna ke zdravějšímu jim moc nesvědčí (alespoň pro můj jazyk). Naopak jsou i také, u kterých si ani nepovšimnete, že je mouka celozrnná, cukr třtinový a že tam chybí mléko. A pak existuje ještě třetí kategorie a tam patří zdravé recepty, které snad ani nemají své nezdravé dvojče, mnohdy nemusí obsahovat ani cukr, ani mléčné výrobky, ani vejce a i přesto s nimi uspějete i u zarytých odmítačů všeho zdravého. Do třetí kategorie patří i mnou milované mrkvánky. A právě na ně Vám dnes přináším recept!
Na vál si nasypte mouku, nakrájejte tuk, přidejte mrkev a prášek do pečiva a vypracujte vláčné těsto, které dejte na 30minut odpočinout do ledničky.
Povidla promíchejte s troškou máku.
Z těsta vyválejte zhruba 5 mm silnou placku a vykrajujte z ní kolečka (např. za pomocí hrnku na čaj).
Doprostřed každého kolečka dejte lžičku povidlovo-makové směsi a kolečko přiklopte.
Spoje pořádně zmáčkněte (např. vidličkou).
Poté stačí jen upéct.
Při teplotě 180 °C zhruba 20 minut.
Pokud zvolíte pohankovou nebo špaldovou mouku, počítejte s tím, že přidáte trošku více tuku. Dále jsem zvolila povidlí bez cukru. Pokud byste přisladili, zvolte to klasické.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI