Mrkvová roláda / carrotcake roll zpět

Roláda:
větší vejce3 kscukr krupice100 gmrkev (1 větší)150 g
polohrubá mouka60 gmleté ořechy (lískové nebo vlašské)60 gskořice1 vrchovatá lžička
sušený zázvor1 zarovnaná lžičkamuškátový ořech na špičku nože
Krém:
mascarpone250 gtvaroh250 gcukr moučka70 g
vanilkový extrakt1 lžička
větší vejce 3 ks, cukr krupice 100 g, mrkev (1 větší) 150 g, polohrubá mouka 60 g, mleté ořechy (lískové nebo vlašské) 60 g, skořice 1 vrchovatá lžička, sušený zázvor 1 zarovnaná lžička, muškátový ořech na špičku nože, mascarpone 250 g, tvaroh 250 g, cukr moučka 70 g, vanilkový extrakt 1 lžička

Příprava

S koncem prázdnin na mě dýchl podzim a já dostala chuť na trochu jiné dezerty než ovocné (ovšem období jablečných koláčů ještě přijde, to nemám strach). V týdnu jsem si říkala, že bych si dala mrkvový dort, ale ne celý, spíš nějaký poloviční, nebo nějakou jeho variantu a v tu chvíli mě to napadlo - mrkvová roláda! A upletla jsem si na sebe trochu bič, protože fakt nelze vzít rozpis na těsto na mrkvový dort a očekávat, že bude fungovat i v roládě. A převzít cizí recept jsem taky nechtěla, protože ten můj mrkváč mi prostě chutná nejvíc (z těch zkoušených). Nakonec jsem roládu pekla 3x, než jsem vychytala správnou konzistenci i chuť těsta (krém byl jednoduchý, ten se z původního receptu dal použít) a tady máte recept. 

Roláda:

Troubu rozpálíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Do mísy vložíme celá vejce s cukrem a vyšleháme je, dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi  5 minut dle výkonu šlehače.

Mrkev oškrábeme a najemno nastrouháme a následně přidáme k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujeme.

V jiné misce smícháme mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidáme do těsta a opět pomocí stěrky opatrně zamícháme, až máme homogenní těsto.

Velký plech pokryjeme pečícím papírem. Těsto dáme na papír a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 8-12 minut. Propečenost poznáme tak, že  když  na povrch položíme dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.

Těsto hned sundáme z plechu a otočíme na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhneme pečící papír. Necháme vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.

Krém:

Do mísy vložíme mascarpone s cukrem a na střední otáčky ho vyšleháme. Pak za stálého šlehání po lžících přidáváme tvaroh a nakonec krátce prošleháme s vanilkovým extraktem.

Sestavení rolády

Tři čtvrtiny krému natřeme na roládu a zavineme. Položíme na servírovací tác a zbylý krém natřeme na vršek a částečně i na boky rolády. Můžeme ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat.

Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.  

2018-10-10 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI