Mrkvový beránek pro děti od 1 roku zpět

*Ingredience:
vejce3 ksnajemno nastrouhaná mrkev300 gkokosový (možno i klasický)100 g
pekanové nebo vlašské ořechy100 golej (řepkový)1 hrnekhladká celozrnná špaldová mouka150 g
skořice1 vrchovatá lžičkakypřící prášek (bezfosfátový)1/2 balíčku
vejce 3 ks, najemno nastrouhaná mrkev 300 g, kokosový (možno i klasický) 100 g, pekanové nebo vlašské ořechy 100 g, olej (řepkový) 1 hrnek, hladká celozrnná špaldová mouka 150 g, skořice 1 vrchovatá lžička, kypřící prášek (bezfosfátový) 1/2 balíčku

Příprava

Zdravější recept na beránka ladím už několikery Velikonoce a až letos jsem konečně vymyslela takový, který bude mít nejen přidanou hodnotu, ale zároveň bude i velmi chutný. Testováno na dětech, dělnících (kteří nám tu momentálně staví plot) a taky na mojí šéfové. Pochváleno všemi.

Vejce vyšlehejte s cukrem a po dávkách přilijte také olej. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, skořici, mouku, kypřící prášek a najemno umleté ořechy. Nalijte do vymazané beránčí formy a pečte na 180°C, dokud nebude těsto správně propečené. Já jsem ve své malé formě pekla pouze 30 minut, je ale pravděpodobné, že pokud máte klasickou vyšší formu, budete beránka péci déle.

Pokud si nejste jistá, zda je beránek upečený, vyzkoušejte test špejlí. Pokud by dlouhé pečení beránka vysušovalo či chtělo spálit shora, pomůže překrytí alobalem.

Těsto je díky mrkvi a celozrnné mouce mokřejší a těžší, beránek tedy tolik nevyskočí, na druhou stranu to není žádné nafoukané dusítko.

Hotového beránka pak můžete dle libosti ozdobit. Já jsem k tomu využila hořkou čokoládu (naředěnou kapkou másla a plnotučného mléka) a strouhaný kokos, očičko je mrazem sušená borůvka. A nezapomeňte na pořádnou mašli kolem krku! 

Z těsta nemusíte samozřejmě péct jen beránka, ale můžete zvolit i libovolné tvary nebo i muffiny.

Dětská specifika:

  • Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
  • Pokud budete chtít recept udělat dětem do 3 let, doporučuji vynechání ořechů (nahraďte stejným množstvím mouky či mletých ovesných vloček), které jsou doporučovány od 2 - 3 let.
  • Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
  • Pozor na možnou alergickou reakci u skořice a také cukru z kokosu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2019-04-17 Dezerty

Poznámka

*na cca 1 litr těsta (u mojí malé formy to odpovídá dvěma beránkům, u standardní formy bude spíše na jednoho)

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI