*Ingredience: | |||||
vejce | 3 ks | najemno nastrouhaná mrkev | 300 g | kokosový (možno i klasický) | 100 g |
pekanové nebo vlašské ořechy | 100 g | olej (řepkový) | 1 hrnek | hladká celozrnná špaldová mouka | 150 g |
skořice | 1 vrchovatá lžička | kypřící prášek (bezfosfátový) | 1/2 balíčku |
Zdravější recept na beránka ladím už několikery Velikonoce a až letos jsem konečně vymyslela takový, který bude mít nejen přidanou hodnotu, ale zároveň bude i velmi chutný. Testováno na dětech, dělnících (kteří nám tu momentálně staví plot) a taky na mojí šéfové. Pochváleno všemi.
Vejce vyšlehejte s cukrem a po dávkách přilijte také olej. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev, skořici, mouku, kypřící prášek a najemno umleté ořechy. Nalijte do vymazané beránčí formy a pečte na 180°C, dokud nebude těsto správně propečené. Já jsem ve své malé formě pekla pouze 30 minut, je ale pravděpodobné, že pokud máte klasickou vyšší formu, budete beránka péci déle.
Pokud si nejste jistá, zda je beránek upečený, vyzkoušejte test špejlí. Pokud by dlouhé pečení beránka vysušovalo či chtělo spálit shora, pomůže překrytí alobalem.
Těsto je díky mrkvi a celozrnné mouce mokřejší a těžší, beránek tedy tolik nevyskočí, na druhou stranu to není žádné nafoukané dusítko.
Hotového beránka pak můžete dle libosti ozdobit. Já jsem k tomu využila hořkou čokoládu (naředěnou kapkou másla a plnotučného mléka) a strouhaný kokos, očičko je mrazem sušená borůvka. A nezapomeňte na pořádnou mašli kolem krku!
Z těsta nemusíte samozřejmě péct jen beránka, ale můžete zvolit i libovolné tvary nebo i muffiny.
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
*na cca 1 litr těsta (u mojí malé formy to odpovídá dvěma beránkům, u standardní formy bude spíše na jednoho)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI