Ingredience na těsto: | |||||
vejce | 2 ks | olej | 100 ml | bílý jogurt | 70 g |
nastrouhaná mrkev | 150 g | cukr krystal | 70 g | nahrubo mleté vločky | 100 g |
hladká mouka | 100 g | celozrnná špaldová mouka | 50 g | kypřící prášek | 8 g |
Ingredience na krém: | |||||
ricotta | 250 g | skyr | 130 g | měkký polotučný tvaroh | 250 g |
cukr | 1-2 lžíce | marmeláda dle chuti | 1 sklenka |
Na zahrádce jsem jednotila mrkev, což znamená, že mám celou hromadu malých mrkviček, které je mi ale líto vyhodit. A tak padla volba na mrkvový dort, do kterého jsem mrkvičky zužitkovala, a hodily se mi dokonce i na zdobení dortu nahoře. Recept na něj jsem našla na Tchiboblogu a upravila podle svého. Moc chutnal i mojí kamarádce Šárce, která peče božské dorty, a ta mi taky pomohla vyladit recept k dokonalosti. Díky, Šári.
Na malou kulatou formu o rozměru cca 18 cm:
V základu jsem se odrazila od původního receptu na Tchiboblogu, jen jsem si ho upravila do více dětské podoby. Vynechala jsem ořechy, ubrala cukru a vyladila si trošku jiný krém. V originál receptu je krém kávový, tak pokud budete chtít zpestření pro dospělé, mrkněte tam na něj. Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky ušlehejte do sněhu a na chvíli odložte stranou. Žloutky vymíchejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte také bílý jogurt a olej. Do tekuté směsi pak postupně přidejte zbytek surovin – najemno strouhanou mrkev, vločky, oba druhy mouky a kypřící prášek. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
Malou dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou a nalijte do ní těsto. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (používám horkovzduch) přibližně půl hodiny, dokud nebude korpus zlatavý a krásně propečený.
Než se upeče koláč, připravte si krém. Ten jsem si oproti původnímu receptu změnila, protože jsem chtěla více bílkovin, a zároveň krém, který nebudete muset nechávat dlouho ztuhnout. Tomuto tedy stačí, pokud jej připravíte v průběhu pečení, a hned po vystydnutí korpusu jej můžete mazat. Stačí prošlehat všechny mléčné výrobky společně, aby se spojily. Oslaďte si dle chuti.
Upečený a vychladlý korpus nadvakrát prořízněte, každou vrstvu potřete marmeládou a namažte krémem. Přiklopte těstem a opakujte. Krém by vám měl vystačit i na potření shora. Ozdobte dle libosti a uložte do lednice. Dort je ideální nechat do druhého dne odležet.
Dětská specifika: Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie. Ořechy jsou vzhledem ke své horší stravitelnosti tabulkově řazeny do kategorie od 2 - 3 let. Dalším problémem je pak i jejich vyšší náchylnost k plísním a žluknutí, proto jsem je v tomto receptu nahradila nahrubo mletými vločkami, které dodávají podobný ořechový nádech. Vaříte-li pro větší strávníky, klidně můžete množství vloček nahradit stejným množstvím mletých vlašských či lískových ořechů. Pozor také na horší stravitelnost celozrnné mouky, nemenším strávníkům ji můžete nahradit klasickou bílou. Krém je sestaven z mléčných výrobků, které mají vyšší obsah bílkovin. V rámci vyváženosti receptu je to samozřejmě dobře, protože mlsání jsou zpravidla samé sacharidy, nicméně úplně nejmenším dětem by mohlo nadbytek bílkovin zatěžovat ledviny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI