Mrkvový koláč s kurkumou a jablky zpět

Suché ingredience:
bezlepková směs na pečení Bake-a-cake (Adveni Medical)1 hrnekmouka z červené čočky1/2 hrnkuprášek na pečení (z vinného kamene)3 lžičky
sůl špetkaskořice1 lžičkamletý zázvor1/2 lžičky
mletý hřebíček1/4 lžičky
Tekuté ingredience:
vejce pokojové teploty3 ksdatlová pasta (nebo rozmixované datle na pastu)150 gbio agáve sirup2 lžíce
kokosový olej1/2 hrnkuvlažná voda1/4 hrnku
Mrkev, kurkuma a jablko:
nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy (nebo lžička sušené)1 cmmenší karotky nastrouhané na hrubo3 ksnastrouhané střední jablko1 ks
bezlepková směs na pečení Bake-a-cake (Adveni Medical) 1 hrnek, mouka z červené čočky 1/2 hrnku, prášek na pečení (z vinného kamene) 3 lžičky, sůl špetka, skořice 1 lžička, mletý zázvor 1/2 lžičky, mletý hřebíček 1/4 lžičky, vejce pokojové teploty 3 ks, datlová pasta (nebo rozmixované datle na pastu) 150 g, bio agáve sirup 2 lžíce, kokosový olej 1/2 hrnku, vlažná voda 1/4 hrnku, nastrouhaný čerstvý kořen kurkumy (nebo lžička sušené) 1 cm, menší karotky nastrouhané na hrubo 3 ks, nastrouhané střední jablko 1 ks

Příprava

Zatímco na vaření a pečení si vždy nějaký ten čas najdu, s tím sepisováním receptů je to už horší. Člověk po určité době začne vařit tak nějak od oka a čas strávený v kuchyni využívat efektivněji než zapisováním jednotlivých surovin. Navíc pokud si mám vybrat mezi tím, abych pro vás studovala literaturu a sepisovala informativní článek, nebo se věnovala sepisování receptů, vyberu si vždy to první. Jednak si myslím, že receptů mám na blogu opravdu už velmi mnoho a jednak se vařením dnes zabývá každý druhý a i ten pojem HIT se dnes už často skloňuje. Ale občas se samozřejmě zadaří a já chci na nějakém receptu zdůraznit, jak je skvělé využívat přírodní látky a celkově potraviny k možné prevenci nemocí.

O tom, jak je zdravá kurkuma, jsme si už psali a najdete na to desítky vědeckých článků. Stejně tak jsem zmiňovala kyselinu ursolovou, kterou nalezneme třeba v brusinkách, levanduli, bazalce a především pak hlavně v jablečných slupkách. Dneska bych vám chtěla ukázat, že je proto mnohem lepší jablíčka neloupat, protože majoritní část těch zdravých látek je právě v té slupce (samozřejmě chápu, že na slupce jsou zase zbytky postřiků a těžko se jich zbavuje). Před pár měsíci totiž vyšla studie, která poukázala na zajímavou možnost vytáhnout z databáze přírodních látek informace a pomocí novějších vědeckých přístupů určit, které látky by mohly proti danému problému působit synergicky, tedy navzájem svůj účinek posilovat. V dané studii se zabývali rakovinou prostaty a podle výsledků se rozhodli otestovat kurkumin, ursolovou kyselinu a resveratrol a jejich kombinace. A opravdu zjistili, že pokud se spojí např. kurkumin s kyselinou ursolovou, jejich protektivní účinek u nádoru prostaty u zvířat se opravdu prohloubí. Proto je dobré se nesoustředit pouze na jednu přírodní látku, ale hledat nové možnosti a kombinace. A právě samotná kurkuma je tak vděčná, že ji klidně můžete použít do sladkého koláče a vůbec ji tam nepoznáte, ale posílíte účinky ostatních přírodních látek. Takže směle do toho (pokud neseženete čerstvý kořen kurkumy – mají jej v SAPA, kvalitní mletá kurkuma v sušené podobě může také pomoci). Do těsta tentokrát přišla navíc další mouka – z červené čočky – která přinese do celého koláče více bílkovin, vlákniny i další protirakovinné látky. Datle jsou samy o sobě příznivé pro alergie a HIT, stejně tak skořice nebo zázvor.

 

Troubu předehřejeme n 180°C a tukem vymastíme formy na chlebík. 

Smícháme si mouky se solí, práškem na pečení a kořením. Zvlášť rozmícháme pastu s vejci, tekutým kokosovým olejem, sirupem a vodou. Smícháme tekutou směs se suchou a nakonec vmícháme nastrouhané jablko, kurkumu a mrkev. 

Pečeme 50 minut, necháme vychladnout a podáváme.

Dobrou chuť.

2017-08-08 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI