Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 330 g | cukr krystal | 100 g | kypřící prášek do pečiva | 1 vrchovatá lžička |
sůl | špetka | smetana ke šlehání | 250 ml | máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé | 100 g |
Náplň: | |||||
švestková povidla | dle potřeby | měkký tvaroh, ve vaničce | 80 g | cukr moučka | 1 vrchovatá lžíce |
Drobenka: | |||||
hladká mouka | 50 g | cukr krystal | 50 g | máslo, rozpuštěné | 80 g |
Takový to, když máš chuť na poctivý český koláče, ale nechce se ti dělat s kynutým těstem... tak si upečeš voňavý muffiny s povidly, tvarohem a zlatavou drobenkou. Ne, vážně, nebudu lhát, muffiny prostě nejsou koláče, ovšem i tak jsou moc dobrý a narozdíl od kynutého těsta je budete mít za chviličku. A kdybyste přece jenom chtěli něco z kynutého těsta, upečte si třeba Honzovy buchty - já dělala tenhle týden muffiny i buchty a oboje bylo nebe v puse.
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme smetanu, máslo a vajíčka, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hutné těsto.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou posypku.
Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme. Do každého košíčku uděláme lžičkou důlek, dáme do něj po lžičce povidel a tvarohu smíchaného s cukrem, vrch posypeme drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 25 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.
Inspirace: Albert magazín
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI