Těsto: | |||||
droždí | 40 g | cukr krupice | 100 g | mléko | 250 ml |
vanilkový cukr | 1 balíček | vejce | 3 ks | polohrubá muka a špetka soli | 450 g |
větší uvařená brambora nastrouhaná najemno | 2 ks | vepřové sádlo | 60 g | šťáva z citronu nebo lžička octu | dle chuti |
olej | na vymazání pekáčku | ||||
Maková nádivka: | |||||
mletý mák | 100 g | mléko | 100 ml | cukr | 40 g |
rum | 2 lžíce | ||||
Povidlová nádivka: | |||||
povidla | 200 g | mletá skořice | 1 lžička | rum nebo tresť | 2 - 3 lžíce |
Recept na tyto nadýchané buchty jsem našla v babiččině kuchařce z roku 1970.
Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme ostatní suroviny, mouku se špetkou soli, zbylý cukr, nastrouhanou oloupanou uvařenou bramboru, sádlo, vanilkový cukr, šťávu nebo ocet. Přidáme vejce, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek.
Vše v míse dobře promícháme a dobře prohněteme, dokud se těsto nelepí. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (cca 50 - 60 minut). Někdy stačí i 45 minut.
Mezitím si připravíme z uvedených surovin oba druhy nádivek. Z vykynutého těsta ukrajujeme lžící od mouky menší kousky, ze kterých tvoříme rukou malé placičky, které plníme oběma durhy nádivky. Placičky dobře uzavřeme a spojem dolů je vkládáme do vyššího pekáčku, vymazaného olejem. Někdo vymazává i máslem. Každou buchtu potřeme na bocích olejem. Po upečení pak jdou buchty dobře od sebe. Buchty, než je všechny uděláme, necháme na plechu ještě tak cca 30 minut kynout. Všechny buchty nakonec potřeme ještě olejem a dáme péci dozlatova na 160 stupňů cca na 30 minut, podle druhu trouby.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI