Těsto: | |||||
nahrubo namleté lískové ořechy nebo mandle | 50 g | hladká mouka | 150 g | cukr | 50 g |
máslo | 100 g | kakao | 1 rovná lžíce | žloutek | 1 ks |
sůl | špetka | ||||
Tvarohová vrstva: | |||||
tvaroh | 500 g | zakysaná smetana | 200 g | bílek | 1 ks |
celá vejce | 3 ks | cukr | 120 g | vanilkový extrakt | 1 lžička |
kukuřičný škrob nebo balíček vanilkového pudinku | 40 g | mléko | 100 ml | citron - šťáva | 1/2 ks |
Tip na tenhle koláč mi asi před dvěma lety dala kamarádka Jana a já se k němu dostala až teď. Pochází z nějakého německého časopisu, takže mi ho musela i přeložit (já umím německy jen pár vtipných vět, jinak nic). První pokus byl dobrý, ale náplň podivně suchá, takže následoval pokus druhý a ten už je dokonalý. Koláč jako celek nevypadá úplně hezky, náplň se během pečení nafoukne, udělá se zlatý okraj a při chladnutí zase splaskne. Nenechte se však odradit, odmění se vám na řezu Je krásně lehoučký a nadýchaný a tmavý korpus chutná jako základ na cheesecake. Skvělá kombinace!
Těsto
Máslo necháme povolit, přidáme všechny ingredience a vytvoříme těsto (jde to i rukou, robot poslouží také). Pokud se těsto nechce spojit, přidáváme po lžičkách vodu.
Dortovou formu o průměru 23 - 25 cm vyložíme pečícím papírem, boky natřeme máslem a i tam dáme pečící papír. Těsto do formy vymačkáme rukama a zarovnáme.
Troubu spustíme na 150°C (horkovzduch) a na spodní rošt vložíme vyšší plech s asi litrem vroucí vody.
Tvarohová vrstva
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Všechny bílky (dohromady 4) ušleháme se špetkou soli do polotuhého sněhu. Pak přihodíme polovinu cukru a došleháme do tuha.
V další míse smícháme žloutky, tvarohy, smetanu, zbytek cukru a vanilkový extrakt. Škrob (nebo pudink) rozmícháme v mléce a přidáme k tvarohové směsi společně s citronovou šťávou a rozmícháme. Ke směsi přidáme pevný bílkový sníh a pomocí stěrky opatrně zapracujeme.
Tvarohovou náplň nalijeme do formy na tmavý korpus a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 60 - 75 minut dokud špejle zabodnutá do středu koláče nevyjde suchá, resp. obalená několika drobečky. Koláč bude tou dobou celkem dost nafouklý nad okraj formy. Necháme vychladnout v pootevřené troubě.
Servírujeme úplně vychladlé (ideálně z lednice), můžeme polít čokoládovou polevou, nebo rozvařeným drobným ovocem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI