Narozeninový dort zpět

Korpus:
vejce5 ksČeské Ghíčko Bio4 lžíceAlsan bio100 g
kokosový cukr6 lžicvanilkový lusk - vanilka z něj1 kscizrna Bonduelle180 g
pohanková mouka120 grýžová mouka polohrubá90 gkypřící prášek bio-nebio2 lžičky
voda200 mltuk na vymazání formy
Náplň:
kešu ořechy, nesolené240 gkakaové máslo100 gpřírodní šmakoun100 g
rýžovo-kokosové mléko Provamel dle potřebykokosové mléko v plechu400 mlkakaový prášek Lifefood8 lžic
agáve sirup dle chuti
Poleva a zdobení:
čokoláda na vaření VIVANI 70% cacao BIO, vegan dle potřebyloupané nepražené mandle120 gmoučkový cukr120 g
voda dle potřebyčervená řepa dle potřebykurkuma dle potřeby
karob nebo kakaový prášek dle potřebyšpenát dle potřebypostavičky z medvídka PÚ dle potřeby
griliáš na posypání
vejce 5 ks, České Ghíčko Bio 4 lžíce, Alsan bio 100 g, kokosový cukr 6 lžic, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, cizrna Bonduelle 180 g, pohanková mouka 120 g, rýžová mouka polohrubá 90 g, kypřící prášek bio-nebio 2 lžičky, voda 200 ml, tuk na vymazání formy, kešu ořechy, nesolené 240 g, kakaové máslo 100 g, přírodní šmakoun 100 g, rýžovo-kokosové mléko Provamel dle potřeby, kokosové mléko v plechu 400 ml, kakaový prášek Lifefood 8 lžic, agáve sirup dle chuti, čokoláda na vaření VIVANI 70% cacao BIO, vegan dle potřeby, loupané nepražené mandle 120 g, moučkový cukr 120 g, voda dle potřeby, červená řepa dle potřeby, kurkuma dle potřeby, karob nebo kakaový prášek dle potřeby, špenát dle potřeby, postavičky z medvídka PÚ dle potřeby, griliáš na posypání

Příprava

Nechce se mi tomu ani věřit, ale už jsou to dva roky, co se nám narodil ten nejdražší poklad. Nikdy bych nevěřila, že budu připravovat dort a už vůbec ne k narozeninám. Vždy jsem si dorty nechávala zhotovit u cukráře, ale není lepšího pocitu, když vidíte před sebou kus práce, do které jste dali to nejlepší ze sebe pro svou nejdražší osobu. Ingredience na dort jsem vybírala velmi dlouho a vše delší dobu testovala. Jsem asi náročná a v očích některých lidí asi i blázen. Pracuji s bezlepkovými moukami, i když nemusím, ale mě to prostě baví a obzvlášť pokud se podaří a musím říct, že s výsledkem jsem maximálně spokojená a chuť byla dokonalá. Kdo nemusí držet bezmléčnou dietu, asi nikdy nepochopí, když hledáte kvalitní suroviny, které by vám nahradily tvaroh, pařížskou šlehačku a to se tentokrát podařilo a chuť krému je prostě dokonalá a s celkovým provedením dokonale ladí.

Vejce, Ghí a Alsan bio vyšleháme s cukrem, přidáme tyčovým mixérem rozmixovanou cizrnu, kterou si před mixováním propláchneme a necháme vykapat, přidáme vanilku a ještě krátce mixujeme, nakonec již jen metlou vmícháme mouky, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do předem tukem vytřené formy a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí na špejly lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout.

Krém je trošku náročnější a je třeba počítat s drobnou přípravou. Osm hodin předem si namočíme kešu ořechy do rýžovo-kokosového mléka. Tak, aby byly ořechy ponořené. Po osmi hodinách je scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem, nepřidáváme žádné tekutiny. Stejně tak si rozmixujeme tyčovým mixérem šmakouna, společně s kešu a přidaným kakaovým práškem, opět vyšleháme. Na 45 minut vložíme do mrazáku kokosové mléko, ne déle. Kokosové mléko vyjmeme z mrzáku, otevřeme, vyndáme krém, pokud zůstane na dně voda, tak ji do krému nepřidáváme a vyšleháme jej. Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo, které jsem rozpouštěla následovně. Do hrnce jsem nalila horkou vodu, vložila jsem do hrnce skleněnou nádobu a do té jsem dala rozpustit kakaové máslo, chvíli to potrvá. Pak již jen ručně metlou vše spojíme. Směs kešu a šmakouna, vyšlehaný kokosový krém, přilijeme kakaové máslo, které necháme zchladnout, agáve sirup a vše společně stěrkou či metlou promícháme.

Dortový korpus jsem si lehce seřízla, aby byl rovný. Na vychladlý korpus, který je v dortové formě nandáme připravený krém, rovnoměrně rozetřeme a dáme do lednice vychladit. Já nechala chladit do druhého dne, přibližně 10 hodin.

Výroba pravého marcipánu. Loupané mandle rozemeleme na prach, přidáme moučkový cukr a asi tak polévkovou lžíci vody, vše společně důkladně prohněteme. Dáme odpočinout do lednice, přibližně půl hodiny. Mezitím si připravíme suroviny na obarvení marcipánu, špenát, červenou řepu, kurkumu a karob.

Vzniklý marcipán si rozdělíme na jednotlivé díly a obarvíme. Červenou řepu můžeme odšťavnit a nebo ji najemno nastrouhat, pustí šťávu. Mražený špenát jsem rozmixovala do hladka a spojila s marcipánem. Zde jsem musela přidat navíc rozemleté mandle. No a modelujeme požadované tvary.

Druhý den jsem si rozpustila čokoládu, kterou jsem vložila do sáčku, zavázala a nechala rozpustit ve vodní lázni, sáček nastřihla a dort čokoládou nazdobila, umístila marcipán a figurky a dala opět do lednice. Upozorňuji, že čokoláda je velmi tvrdá takže pokud nechcete zápasit s řezáním, doporučuji ji naředit rostlinným mlékem nebo olejem, případně si při krájení nahřát nůž jako já.

2016-04-15 Dezerty

Poznámka

Použila jsem kokosové mléko REAL QUALITY, které obsahuje 80% kokosu a vodu, žádné přidané látky, velmi podobné složení má DM kokosové mléko. REAL QUALITY je zatím nejlepší kokosové mléko v plechu se kterým jsem pracovala, nemusela jsem jej z plechovky dolovat a bylo krásně krémové, bohužel lze zakoupit pouze v Německu.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI