Korpus: | |||||
vejce | 5 ks | České Ghíčko Bio | 4 lžíce | Alsan bio | 100 g |
kokosový cukr | 6 lžic | vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks | cizrna Bonduelle | 180 g |
pohanková mouka | 120 g | rýžová mouka polohrubá | 90 g | kypřící prášek bio-nebio | 2 lžičky |
voda | 200 ml | tuk | na vymazání formy | ||
Náplň: | |||||
kešu ořechy, nesolené | 240 g | kakaové máslo | 100 g | přírodní šmakoun | 100 g |
rýžovo-kokosové mléko Provamel | dle potřeby | kokosové mléko v plechu | 400 ml | kakaový prášek Lifefood | 8 lžic |
agáve sirup | dle chuti | ||||
Poleva a zdobení: | |||||
čokoláda na vaření VIVANI 70% cacao BIO, vegan | dle potřeby | loupané nepražené mandle | 120 g | moučkový cukr | 120 g |
voda | dle potřeby | červená řepa | dle potřeby | kurkuma | dle potřeby |
karob nebo kakaový prášek | dle potřeby | špenát | dle potřeby | postavičky z medvídka PÚ | dle potřeby |
griliáš | na posypání |
Nechce se mi tomu ani věřit, ale už jsou to dva roky, co se nám narodil ten nejdražší poklad. Nikdy bych nevěřila, že budu připravovat dort a už vůbec ne k narozeninám. Vždy jsem si dorty nechávala zhotovit u cukráře, ale není lepšího pocitu, když vidíte před sebou kus práce, do které jste dali to nejlepší ze sebe pro svou nejdražší osobu. Ingredience na dort jsem vybírala velmi dlouho a vše delší dobu testovala. Jsem asi náročná a v očích některých lidí asi i blázen. Pracuji s bezlepkovými moukami, i když nemusím, ale mě to prostě baví a obzvlášť pokud se podaří a musím říct, že s výsledkem jsem maximálně spokojená a chuť byla dokonalá. Kdo nemusí držet bezmléčnou dietu, asi nikdy nepochopí, když hledáte kvalitní suroviny, které by vám nahradily tvaroh, pařížskou šlehačku a to se tentokrát podařilo a chuť krému je prostě dokonalá a s celkovým provedením dokonale ladí.
Vejce, Ghí a Alsan bio vyšleháme s cukrem, přidáme tyčovým mixérem rozmixovanou cizrnu, kterou si před mixováním propláchneme a necháme vykapat, přidáme vanilku a ještě krátce mixujeme, nakonec již jen metlou vmícháme mouky, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do předem tukem vytřené formy a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí na špejly lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Krém je trošku náročnější a je třeba počítat s drobnou přípravou. Osm hodin předem si namočíme kešu ořechy do rýžovo-kokosového mléka. Tak, aby byly ořechy ponořené. Po osmi hodinách je scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem, nepřidáváme žádné tekutiny. Stejně tak si rozmixujeme tyčovým mixérem šmakouna, společně s kešu a přidaným kakaovým práškem, opět vyšleháme. Na 45 minut vložíme do mrazáku kokosové mléko, ne déle. Kokosové mléko vyjmeme z mrzáku, otevřeme, vyndáme krém, pokud zůstane na dně voda, tak ji do krému nepřidáváme a vyšleháme jej. Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo, které jsem rozpouštěla následovně. Do hrnce jsem nalila horkou vodu, vložila jsem do hrnce skleněnou nádobu a do té jsem dala rozpustit kakaové máslo, chvíli to potrvá. Pak již jen ručně metlou vše spojíme. Směs kešu a šmakouna, vyšlehaný kokosový krém, přilijeme kakaové máslo, které necháme zchladnout, agáve sirup a vše společně stěrkou či metlou promícháme.
Dortový korpus jsem si lehce seřízla, aby byl rovný. Na vychladlý korpus, který je v dortové formě nandáme připravený krém, rovnoměrně rozetřeme a dáme do lednice vychladit. Já nechala chladit do druhého dne, přibližně 10 hodin.
Výroba pravého marcipánu. Loupané mandle rozemeleme na prach, přidáme moučkový cukr a asi tak polévkovou lžíci vody, vše společně důkladně prohněteme. Dáme odpočinout do lednice, přibližně půl hodiny. Mezitím si připravíme suroviny na obarvení marcipánu, špenát, červenou řepu, kurkumu a karob.
Vzniklý marcipán si rozdělíme na jednotlivé díly a obarvíme. Červenou řepu můžeme odšťavnit a nebo ji najemno nastrouhat, pustí šťávu. Mražený špenát jsem rozmixovala do hladka a spojila s marcipánem. Zde jsem musela přidat navíc rozemleté mandle. No a modelujeme požadované tvary.
Druhý den jsem si rozpustila čokoládu, kterou jsem vložila do sáčku, zavázala a nechala rozpustit ve vodní lázni, sáček nastřihla a dort čokoládou nazdobila, umístila marcipán a figurky a dala opět do lednice. Upozorňuji, že čokoláda je velmi tvrdá takže pokud nechcete zápasit s řezáním, doporučuji ji naředit rostlinným mlékem nebo olejem, případně si při krájení nahřát nůž jako já.
Použila jsem kokosové mléko REAL QUALITY, které obsahuje 80% kokosu a vodu, žádné přidané látky, velmi podobné složení má DM kokosové mléko. REAL QUALITY je zatím nejlepší kokosové mléko v plechu se kterým jsem pracovala, nemusela jsem jej z plechovky dolovat a bylo krásně krémové, bohužel lze zakoupit pouze v Německu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI