Ingredience: | |||||
střední vejce | 4 ks | cukr krupice | 170 g | polohrubá mouka | 200 g |
mkový olej | 10 lžic | horká voda | 8 lžic | kypřící prášek | 2 zarovnané lžíce |
holandské kakao | 3 lžíce | sůl | špetka | likér Amaretto | 1 panák |
tučný tvaroh | 2 vaničky | moučkový cukr | 1 vrchovatá lžíce | rybízová marmeláda | 1 sklenička |
čokoláda na vaření | 1/2 tabulky | máslo | 1 lžíce | mléko | 3 lžíce |
falešné jahůdky z marcipánu |
Bytem se line makovo-kakaová vůně a jsem trochu nervózní. Dnes peču dort pro mojí 22 letou velkou ségru! V bytě je prázdno, mám klid na práci a taky potřebné soukromí. Bude to malé překvapení pro oslavence! Škoda. To načasování mi moc dobře nevyšlo. Přijíždí o 20 minut dřív a já jí vyháním z kuchyně: "Sorry, dělám tu něco tuze tajnýho". Nejlíp se vymlouvá, když říkáte pravdu. Rychle rozehřát čokoládu, symetricky vyrovnat jahůdky, se kterými jsem se dělala poslední 1 a 1/2 hodiny... Hotovo. Poslední fotky před improvizovaným bílým pozadím a už jen pogratulovat. Představuji Vám svůj piškotový dort s falešnými jahůdkami, které mi (Bůh ví proč) nikdo nevěřil, že jsem dělala sama.
Nejprve si připravíme piškotový korpus. Vejce si vyndáme z lednice minimálně hodinu předem a necháme je přejít na pokojovou teplotu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny (cca 3 min). Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nevytvoří se světle žlutý krém (5 min). Poté po lžících přidáme horkou vodu a zašleháme. Stejně tak zašleháme postupně i makový olej.
Mouku dobře promícháme s kakaem a kypřicím práškem. Ručně zapracujeme do žloutkového krému. Sníh velmi opatrně zapracujeme do těsta. Pozor na tempo! Na sníh se musí pomalu a pečlivě, aby nám korpus nakonec nesedl. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C, ztlumíme na 150 °C a pečeme 40 minut.
Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem a vznikne nám nejjednodušší a nejchutnější dortový krém! Domácí marmeládu si lžičkou v misce promícháme, aby nám netvořila hrudky.
Vychladlý korpus překrojíme v polovině a vrchní díl překlopíme na tác. Pokapeme Amarettem a namažeme vrstvou tvarohu s moučkovým cukrem. Mám ráda jednoduchost, takže jsem nechala boky dortu nahé a všechny vrstvy náplně hezky vykukují. Zbylý "spodní" díl také pokapeme Amarettem, namažeme marmeládou a překlopíme navrch dortu. Vznikne nám tak dokonale rovná plocha.
Hořkou čokoládu nalámeme na kostičky, dáme do misky, přidáme lžíci másla a 3 lžíce mléka. Dáme do mikrovlnné trouby na 15 sekund, vyndáme a lžičkou bleskově mícháme, dokud se nerozpustí všechna čokoláda. Tu naneseme na vrch dortu a dozdobíme marcipánovými jahůdkami. :) A je to!
Falešný marcipán připravíme podle RECEPTU z poloviční dávky. Na červenou část jahody si promneme v ruce malou kuličku velikosti hopíku. V dlani hladké kuličce uděláme tupou špičku. Ze zeleného marcipánu vytvoříme nejdříve placičku a nožem poté vyřezáme pěticípou hvězdu. Prsty uhladíme ostré konce a ztenčíme je. Speciálními cukrářskými špachtlemi nebo jen tenkým koncem vařečky přitlačíme tuto "hvězdičku" na vrchní část jahody. Ozdobíme stopkou, nožíkem zahladíme a nakreslíme listovou žilnatinu. Párátkem, špendlíkem či jehlou vyryjeme charakteristické dírky na jahůdce. A je to. Ještě 9 takových a máme vyhráno! Ale nebojte se, první jahůdka bude těžká, druhá snazší a za chvíli už budete na jahody odborníci. Hodně štěstí a ať Vás to baví!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI