Korpus: | |||||
špaldová mouka T 630 | 200 g | špaldová mouka T 1050 | 100 g | vejce | 6 ks |
kokosový cukr | 150 g | Alsan Bio | 100 g | České Ghíčko Bio | 2 lžíce |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks | kypřící prášek bio-nebio | 2 lžičky | tuk | na vytření formy |
voda | 150 - 200 ml | ||||
Krém: | |||||
jahody | 250 g | kokosové mléko | 1 plechovka (400g) | kakaové máslo | 30 g |
kokosový olej bez vůně | 60 g | strouhaný kokos | 5 hrstí | chia semínka | 2 - 3 hrstě |
agarová tyčinka | 1 ks | voda | dle potřeby | ||
Zdobení: | |||||
jahody, maliny, figurky... | dle chuti |
Původně jsem měla v plánu neriskovat a udělat stejný dort i na hlavní oslavu, který jsem pekla v týdnu, ale to by syn nesměl dostat dvě bedny jahod a mě to trošku nahlodalo zkusit něco jiného, hlodalo, hlodalo, až nahlodalo a já si opět zariskovala. Když jsem kolem půlnoci kontrolovala krém v lednici, bylo mi jasné, že ač byl krém chuťově luxusní, tak v této konzistenci ještě nemohl být použit, vzala jsem si ho tedy do parády a přidala strouhaný kokos a chia semínka. Ještě před rokem by bylo asi slzavé údolí, protože v té době jsem ještě tolik zkušeností neměla, ale tentokrát jsem si poradila hravě. A co vy? Také vám krémy občas zaškodí? Na tento dort dlouho nezapomenu nejen z důvodu, že mě lehce potrápil a donutil přemýšlet o půlnoci, ale svojí dokonalou chutí.
Nejprve si připravíme korpus. Oddělíme žloutky od bílků. Ze žloutků a cukru utřeme krém. Do vzniklého krému postupně přidáme Alsan, Ghí, vanilku, proseté mouky, vodu a kypřící prášek. Nakonec jen stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Připravené těsto nalijeme do předem vymazané dortové formy a rozetřeme jej více do stran, nebude se nám v prostředku zvedat. Je také dobré péct pozvolna, já pekla na 150°C a troubu jsem měla lehce ohřátou. Pečeme na 150°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.
Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Kokosové mléko v plechu dáme do mrazáku na 45 minut. Mezitím si namočíme agarovou tyčinku do vody na 15 minut. K agarové tyčince přidáme 100g rozmixovaných jahod a společně povaříme do rozpuštění agaru, mícháme neustále metlou. V případě potřeby přidáme vodu, ale ne příliš, aby nebyl krém řídký, konzistencí musí být jako hustější přesnídávka. Po 45 minutách vyjmeme kokosové mléko z mrazáku, otevřeme a vyšleháme společně se 150g jahod, které jsme před šleháním rozmixovali tyčovým mixérem. Do vzniklého krému přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo a kokosový olej (necháme zchladnout před nalitím do krému), přidáme ještě teplý agar s jahodami, vše společně zamícháme a dáme do lednice vychladit alespoň na 3 hodiny. Neděste se, krém bude tekutý, postupným chladnutím bude tuhnout. Minimálně po 3 hodinách vyjmeme krém z lednice a podle konzistence přidáme strouhaný kokos a chia semínka, já přidala 5 hrstí strouhaného kokosu a 2-3 hrsti chia semínek, krém se tím zahustí a je konzistencí již hustější, pevně drží na stěrce. Krém nandáme na vychladlý korpus, který máme stále v dortové formě, rovnoměrně rozetřeme a ozdobíme plátky jahod. Necháme vychladit v lednici. Po vychlazení dort vyjmeme z dortové formy a dáme na podnos.
Původním záměrem bylo nepoužít ani strouhaný kokos či chia semínka, krém však neztuhl dle představ, ale nakonec jsem byla ráda, byl totiž ještě lepší a díky přidaným chia semínkám i výživnější. Chia semínka pojmou tekutinu a stejně tak kokos, nebojte se experimentovat. Pokud vám někdy nevyjde krém dle vašich představ, a bude řidší, určitě se nebojte kokos či chia semínka použít.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI