Korpus: | |||||
České Ghíčko | 150 g | pohanková mouka | 300 g | Mandlové mléko | 350 ml |
třtinový cukr | 100 g | kypřící prášek | 3 lžičky | vanilkový lusk | 1 ks |
mleté vlašské ořechy | 100 g | datlový sirup | 1 lžíce | vejce | 4 ks |
České Ghíčko | na vymazání formy | ||||
Krém: | |||||
vanilková hraška | 166 g | kokosové mléko Provamel | 1 l | slunečnicový olej | 100 ml |
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo | 150 g | kakao lifefood | 2 lžičk | třtinový cukr | 130 g |
vanilkový lusk | 1 ks | ||||
Poleva: | |||||
čokoláda na vaření Vivani 70% cacao | 1 balení | mandlové mléko | 200 ml | agáve sirup | 1 a 1/2 lžíce |
Na ozdobu: | |||||
quinoa kuličky s kešu ořechy | dle potřeby | maliny | dle potřeby | jahody | dle potřeby |
strouhaný kokos | dle potřeby | ||||
Quinoa kuličky s kešu ořechy: | |||||
pufovaná quinoa | 30 g | kešu ořechy pražené, nesolené | 100 g | Kokosový olej bez příchutě Purity vision bio | 1 lžíce |
agáve | 2 lžíce | kokos | na obalení |
Už delší dobu jsem plánovala přípravu narozeninového dortu pro tatínka. Přemýšlela jsem z jakých surovin připravit krém, aby dort mohl ochutnat i náš nejmladší strávníček. Jelikož má syn alergii na mléčnou bílkovinu, tak v dortu nesmělo být nic mléčného. Do základu surovin nesmělo chybět České Ghíčko, které jsem si v kuchyni velmi oblíbila. Otázkou zůstával krém, který jsem vysloveně riskla a musím říct, že předčil mé očekávání. Škoda, že nemůžete ochutnat, byl prostě úžasný.
Nejprve si připravíme korpus. Do třecí nádoby dáme vejce, které utřeme společně s Ghí, postupně přidáme cukr, sirup, vanilku, mleté vlašské ořechy, prosetou mouku, kypřící prášek a postupně přiléváme mandlové mléko. Když je těsto na korpus dostatečně vyšlehané, přelijeme jej do dortové formy, kterou si vytřeme Ghíčkem. Dortovou formu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den si připravíme krém z vanilkové hrašky (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření. Důkladně promícháme hrašku vanilka s kokosovým mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou 20 minut. Před koncem varu přidáme cukr, vanilku. Odstavíme z plotny a vmícháme vyšlehanou kokosovou smetanu Soyatoo s kakaem. Ještě teplý krém lijeme na korpus. Necháme zchladnout. Když je krém ztuhlý, připravíme si čokoládu. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přiléváme mandlové mléko a osladíme agáve sirupem dle vlastní chuti. Nalijeme na dort a necháme opět ztuhnout. Když je čokoláda ztuhlá, korpus z vnějšku obalíme strouhaným kokosem. Pak již jen ozdobíme Quinoa kuličkami, malinami, jahodami a posypeme kokosem.
Quinoa kuličky s kešu ořechy, obalené v kokosu:
Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.
Z uvedeného množství připravíte dort do dortové formy o průměru 28 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI