Narozeninový ořechový dort s čokoládou a ovocem zpět

Korpus:
České Ghíčko150 gpohanková mouka300 gMandlové mléko350 ml
třtinový cukr100 gkypřící prášek3 lžičkyvanilkový lusk1 ks
mleté vlašské ořechy100 gdatlový sirup1 lžícevejce4 ks
České Ghíčko na vymazání formy
Krém:
vanilková hraška166 gkokosové mléko Provamel1 lslunečnicový olej100 ml
vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo150 gkakao lifefood2 lžičktřtinový cukr130 g
vanilkový lusk1 ks
Poleva:
čokoláda na vaření Vivani 70% cacao1 balenímandlové mléko200 mlagáve sirup1 a 1/2 lžíce
Na ozdobu:
quinoa kuličky s kešu ořechy dle potřebymaliny dle potřebyjahody dle potřeby
strouhaný kokos dle potřeby
Quinoa kuličky s kešu ořechy:
pufovaná quinoa30 gkešu ořechy pražené, nesolené100 gKokosový olej bez příchutě Purity vision bio1 lžíce
agáve2 lžícekokos na obalení
České Ghíčko 150 g, pohanková mouka 300 g, Mandlové mléko 350 ml, třtinový cukr 100 g, kypřící prášek 3 lžičky, vanilkový lusk 1 ks, mleté vlašské ořechy 100 g, datlový sirup 1 lžíce, vejce 4 ks, České Ghíčko na vymazání formy, vanilková hraška 166 g, kokosové mléko Provamel 1 l, slunečnicový olej 100 ml, vyšlehaná kokosová smetana Soyatoo 150 g, kakao lifefood 2 lžičk, třtinový cukr 130 g, vanilkový lusk 1 ks, čokoláda na vaření Vivani 70% cacao 1 balení, mandlové mléko 200 ml, agáve sirup 1 a 1/2 lžíce, quinoa kuličky s kešu ořechy dle potřeby, maliny dle potřeby, jahody dle potřeby, strouhaný kokos dle potřeby, pufovaná quinoa 30 g, kešu ořechy pražené, nesolené 100 g, Kokosový olej bez příchutě Purity vision bio 1 lžíce, agáve 2 lžíce, kokos na obalení

Příprava

Už delší dobu jsem plánovala přípravu narozeninového dortu pro tatínka. Přemýšlela jsem z jakých surovin připravit krém, aby dort mohl ochutnat i náš nejmladší strávníček. Jelikož má syn alergii na mléčnou bílkovinu, tak v dortu nesmělo být nic mléčného. Do základu surovin nesmělo chybět České Ghíčko, které jsem si v kuchyni velmi oblíbila. Otázkou zůstával krém, který jsem vysloveně riskla a musím říct, že předčil mé očekávání. Škoda, že nemůžete ochutnat, byl prostě úžasný.

Nejprve si připravíme korpus. Do třecí nádoby dáme vejce, které utřeme společně s Ghí, postupně přidáme cukr, sirup, vanilku, mleté vlašské ořechy, prosetou mouku, kypřící prášek a postupně přiléváme mandlové mléko. Když je těsto na korpus dostatečně vyšlehané, přelijeme jej do dortové formy, kterou si vytřeme Ghíčkem. Dortovou formu vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den si připravíme krém z vanilkové hrašky (hrách, směs obilovin-kukuřice, rýže, jáhly, přírodní vanilka, směs koření. Důkladně promícháme hrašku vanilka s kokosovým mlékem a olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou 20 minut. Před koncem varu přidáme cukr, vanilku. Odstavíme z plotny a vmícháme vyšlehanou kokosovou smetanu Soyatoo s kakaem. Ještě teplý krém lijeme na korpus. Necháme zchladnout. Když je krém ztuhlý, připravíme si čokoládu. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přiléváme mandlové mléko a osladíme agáve sirupem dle vlastní chuti. Nalijeme na dort a necháme opět ztuhnout. Když je čokoláda ztuhlá, korpus z vnějšku obalíme strouhaným kokosem. Pak již jen ozdobíme Quinoa kuličkami, malinami, jahodami a posypeme kokosem.

Quinoa kuličky s kešu ořechy, obalené v kokosu:
Pufovanou quinou a kešu ořechy, rozsekáme v mixéru na prach, přidáme kokosový olej, agáve a vytvarujeme kuličky, obalíme v kokosu a dáme vychladit.

2016-02-22 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství připravíte dort do dortové formy o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI