Korpus (forma o průměru 25 cm): | |||||
cukr | 2 a 1/2 hrnku (hrnek = 250ml) | hladká mouka | 4 a 1/2 hrnku | kakao na vaření | 1 hrnek |
kypřící prášek | 3 lžičky | pečící soda | 3 lžičky | sůl | 1 lžička |
vejce | 4 ks | mléko | 2 hrnky | olej | 1 hrnek |
vanilkový extrakt | 2 lžičky | vroucí voda | 2 hrnky | ||
Krém: | |||||
kvalitní čokoláda | 200 g | mascarpone | 500 g | nízkotučný tvaroh ve vaničce | 200 g |
smetana ke šlehání | 200 ml | cukr moučka | 120 g | ||
Poleva: | |||||
kvalitní čokoláda | 40 g | máslo | 25 g | ||
Čokoládové střepy: | |||||
kvalitní čokoláda | 60 g |
Korpus
Troubu předehřejeme na 175°C a nachystáme si rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu - příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.
Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, v menší misce metličkou lehce prošleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme je do velké mísy a smícháme, stačí krátce, jen by se ingredience lehce promísily (půjde to poměrně ztuha, protože jich je v míse hodně). Poté vlijeme vroucí vodu a tentokrát pořádně promícháme, dokud se vše nespojí. Těsto bude poměrně řídké, až tekuté, ale tak to má být.
Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno i boky vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní těsto a dáme péct asi na 70 minut (přiznám se, že jsem opět zapomněla sledovat čas, takže raději do trouby nakoukněte o něco dříve). Těsto během pečení celkem vyběhne a nahoře i popraská. Zda je upečeno, testujeme špejlí, kterou zapíchneme doprostřed korpusu. Když na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo. Korpus necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce.
Tip: Pokud korpus pečete den předem, vychladlý ho důkladně zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.
Krém
Ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce rozpustíme čokoládu a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu. Do mixéru dáme mascarpone, tvaroh, šlehačku a cukr, nejdříve šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Odebereme si 2 - 3 lžíce krému, smícháme ho s čokoládou a tu pak přidáme do krému (tím se zabrání tomu, aby se čokoláda ve studeném krému zdrcnula - mně se to obvykle i tak nepovede a v krému mám malé kousky čokolády, chuťově to ale ničemu nevadí. Znovu důkladně prošleháme na pevný krém. Celkem šleháme max 1 - 2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul. Hotový krém si můžeme odložit do chladničky, díky čokoládě ještě více ztuhne.
Poleva
V rendlíku na mírném plameni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a dohladka rozmícháme. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, ideálně 30°C. Čokoláda o této teplotě krásně stéká po bocích dortu a zároveň nehrozí, že by rozpustila krém.
Čokoládové střepy
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (na poloviční výkon a opatrně, má tendenci se rychle spálit). Nalijeme ji n obdélník pečícího papíru, zhruba o rozměrech poloviny klasického plechu na pečení, a pečlivě rozetřeme, aby vrstva čokolády byla rovnoměrná. Navrch přitiskneme další obdélník pečícího papíru, opatrně ho uhladíme, aby nikde nezůstaly vzduchové bublinky. Poté ho podélně srolujeme do ruličky, kterou zajistíme gumičkou, a uložíme do chladničky na několik hodin nebo přes noc.
Poté papírovou ruličku opatrně rozmotáme, ztuhlá čokoláda sama popraská a vytvoří tak střepy (případně i pomůžeme ostrým nožem).
Sestavení dortu
Korpus seřízneme do rovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 3 pláty. Spodní plát korpusu potřeme 1/3 krému a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1/3 krému. Nakonec přiklopíme třetí plát a poslední třetinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Dort necháme zhruba půl hodiny vychladit v ledničce, poté krém ještě řádně uhladíme stěrkou a po obvodu dortu nalijeme čokoládovou polevu (třeba lžičkou nebo z malé konvičky), abychom vytvořili stékající kapky.
Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila jahody (těmi můžete proložit i jednotlivá patra dortu), makronky, mandle v čokoládě, čokoládové sušenky a tyčinky, čokoládové střepy (ty jsem ještě lehce poprášila jedlou zlatou práškovou barvou).
Inspirace: Lulus cukrárka (krém)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI