Nekynuté posvícenské cuketové koláče zpět

Ingredience:
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy190 gšpaldová hladká mouka300 gprášek do pečiva bez fosfátů1 ks
České Ghíčko100 gsůl špetkapanela či jiný cukr1 lžička
špaldová hladká mouka na pomoučnění
Náplň:
domácí jablečná povidla (5 velkých nastrouhaných jablek) dle chutidomácí maková povidla (1 a 1/2 sáčku mletého máku, rostlinné mléko, sladidlo) dle chutivejce nebo naředěná meruňková zavařenina na potření
Zdobení:
mandle, rozinky, moučkový cukr dle chuti
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy 190 g, špaldová hladká mouka 300 g, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, České Ghíčko 100 g, sůl špetka, panela či jiný cukr 1 lžička, špaldová hladká mouka na pomoučnění, domácí jablečná povidla (5 velkých nastrouhaných jablek) dle chuti, domácí maková povidla (1 a 1/2 sáčku mletého máku, rostlinné mléko, sladidlo) dle chuti, vejce nebo naředěná meruňková zavařenina na potření, mandle, rozinky, moučkový cukr dle chuti

Příprava

Posvícení a koláče to neodmyslitelně patří k sobě. Toto těsto jsem si zamilovala, a jelikož cuket je požehnaně, neváhala jsem dlouho. Příprava těsta je úžasně rychlá, a tak jsme na Anenskou pouť připraveni a kluci posnídají ráno tyto luxusní koláčky s Ghí. 

Příprava je velmi snadná. Očistíme si cuketu, nastrouháme ji najemno a vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme Ghí, kypřící prášek, mouku špetku soli, cukru a vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé. Dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš. S těstem můžeme ihned pracovat. 

Těsto si vyválíme a vykrajujeme libovolně velké koláčky, které klademe na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem. Dnem sklenice si uděláme do těsta důlek, který naplníme připravenými náplněmi, ozdobíme mandlemi a rozinkami. Já bohužel stihla připravit jen maková a jablečná povidla. Naší malé slečně rostou zoubky a dávají nám docela zabrat. 

Okraje koláčků potřeme vajíčkem nebo naředěnou meruňkovou zavařeninou. Koláče vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 200°C přibližně 20 minut. 

A už jen necháme vychladnout, no jestli vydržíme, což já nikdy a vždy ujídám ještě teplé.

Poznámka: 

Příprava jablečných povidel - Nastrouháme jablka a rozvaříme. Zredukujeme tekutiny na minimu, aby jablečná povidla netekla.

Příprava makové náplně - Mletý mák nasypeme do hrnce, zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou, přidáme sladidlo a povaříme. Zredukujeme tekutiny na minimum. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-09-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI