Nekynutý tvarohový mazanec zpět

Ingredience:
změklé máslo150 gcukr krupice180 gvejce2 ks
vanilkový extrakt1 lžícetvaroh měkký250 ghladká mouka500 g
kypřící prášek do pečiva1 kskůra z citronu1/2 kssůl1 špetka
mandlové plátky50 grozinky namočené v rumu50 grozšlehané vejce1 ks
plátky mandlí na posypaní1 hrstkarozpuštěné máslo20 gmoučkový cukr s vanilkou na posypání1 hrst
změklé máslo 150 g, cukr krupice 180 g, vejce 2 ks, vanilkový extrakt 1 lžíce, tvaroh měkký 250 g, hladká mouka 500 g, kypřící prášek do pečiva 1 ks, kůra z citronu 1/2 ks, sůl 1 špetka, mandlové plátky 50 g, rozinky namočené v rumu 50 g, rozšlehané vejce 1 ks, plátky mandlí na posypaní 1 hrstka, rozpuštěné máslo 20 g, moučkový cukr s vanilkou na posypání 1 hrst

Příprava

Už několik let se s mamkou domlouvám, že si od ní vezmu recept na tvarohový mazanec, a když na to konečně dojde, a já ho upeču a začnu sepisovat postup na blog, zjistím, že úplně to stejné těsto chystám každý rok na Vánoce a peču z něho tvarohovou štólu... to prostě nevymyslíš! Ta tvarohová štóla je můj oblíbený recept, bez ní by u nás nebyl advent. Myslím, že podobnou tradici zavedu i na Velikonoce a krom klasického kynutého mazance budeme péct i ten tvarohový. Já jsem tedy zvolila jeho miniverzi, upekla jsem místo velkého mazance tři malé bochánky. Mini mazance mi přijdou roztomilé a ještě můžete podělit rodinu. Jeden teda zmizel během půl hodiny, nestačil ani vychladnout a manžel prohlásil, během nenápadného ukrajování a ujídání, že tenhle mazanec je přímo luxusní.

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu. Postupně vešleháme vajíčka, vanilku a tvaroh. Metlu vyměníme za hnětací hák, přidáme mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru a sůl a uhněteme hladké těsto (půjde to samozřejmě i ručně, jen to zabere o trochu déle času). Poté do něj zapracujeme mandle a rozinky. 

Troubu předehřejeme na 160 °C. Z těsta vytvarujeme dva bochánky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 50-60 minut, testujeme špejlí. Ještě horké mazance důkladně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Já jsem těsto rozdělila na tři díly o váze cca 430 g a z každého umotala mini mazanec. Na internetu jsem si našla návod na ozdobné zapletení těsta, nebyla jsem ale zrovna pečlivá, takže se vzor během pečení vpodstatě ztratil, proto sem návod nedávám (případní zájemci nechť se ozvou v komentáři). Každopádně, mazance jsem pekla všechny na jednom plechu, asi 40 minut.
2021-02-28 Dezerty

Poznámka

*Doporučuju spíše než jeden velký mazanec upéct dva menší, případně několik minimazanců jako jsem to udělala já. Menší bochánky jsou dříve upečené a navíc nehrozí, že budou mít příliš vypečenou kůrku. V takovém případě nezapomeňte zkrátit dobu pečení a mazance zkontrolujte špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá).

Autor:

Počet porcí
24
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI