Ingredience: | |||||
změklé máslo | 150 g | cukr krupice | 180 g | vejce | 2 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžíce | tvaroh měkký | 250 g | hladká mouka | 500 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 ks | kůra z citronu | 1/2 ks | sůl | 1 špetka |
mandlové plátky | 50 g | rozinky namočené v rumu | 50 g | rozšlehané vejce | 1 ks |
plátky mandlí na posypaní | 1 hrstka | rozpuštěné máslo | 20 g | moučkový cukr s vanilkou na posypání | 1 hrst |
Už několik let se s mamkou domlouvám, že si od ní vezmu recept na tvarohový mazanec, a když na to konečně dojde, a já ho upeču a začnu sepisovat postup na blog, zjistím, že úplně to stejné těsto chystám každý rok na Vánoce a peču z něho tvarohovou štólu... to prostě nevymyslíš! Ta tvarohová štóla je můj oblíbený recept, bez ní by u nás nebyl advent. Myslím, že podobnou tradici zavedu i na Velikonoce a krom klasického kynutého mazance budeme péct i ten tvarohový. Já jsem tedy zvolila jeho miniverzi, upekla jsem místo velkého mazance tři malé bochánky. Mini mazance mi přijdou roztomilé a ještě můžete podělit rodinu. Jeden teda zmizel během půl hodiny, nestačil ani vychladnout a manžel prohlásil, během nenápadného ukrajování a ujídání, že tenhle mazanec je přímo luxusní.
*Doporučuju spíše než jeden velký mazanec upéct dva menší, případně několik minimazanců jako jsem to udělala já. Menší bochánky jsou dříve upečené a navíc nehrozí, že budou mít příliš vypečenou kůrku. V takovém případě nezapomeňte zkrátit dobu pečení a mazance zkontrolujte špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI