Ingredience: | |||||
hladká mouka (3 lžíce na vál) | 500 g | tuk (máslo, Hera, Stela) | 160 g | moučkový cukr | 250 g |
vanilínový cukr | 1 ks | prášek do pečiva | 1 ks | tučný tvaroh ve vaničce | 250 g |
citron (kůra a pár kapek šťávy) | 1 ks | vejce + 2 žloutky na potření | 2 ks | rozinky namočené v rumu | 120 g |
Jak jsem slíbila, tak plním. Včera jsem vkládala kynuté máslové těsto, které lze využít na Jidáše, ale i bochánek. Druhé mazancové těsto je nekynuté a mohu ho vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto, nebo prostě jen nemají čas, čekat až těsto vykyne. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a "nepráší se od pusy".
Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citronovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rozinky předem namočené v rumu.
Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.
Pečeme na pečícím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.
Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI