Korpus na sušenky: | |||||
ovesné vločky | 156 g | kešu ořechy | 170 g | kakaový prášek Lifefood | 2 lžíce |
javorový sirup Grade A bio-nebio | 46 g | kokosový olej bio Puritas | 50 g | mandlové mléko Provamel | 5 - 6 lžic |
Krém: | |||||
Premium Bio-Kokosmus Dr. Georg | dle potřeby | ||||
Na řezy: | |||||
Ghítela | dle potřeby |
Vždy když si říkám, že si dám chvíli oddech, je to špatné znamení. Pravidelně když si řeknu nebo jen pomyslím na odpočinek, dostane se mi do ruky něco mimořádného, případně mě něco inspiruje. Tentokrát se mi dostal do ruky díky Dany Kunešové výborný produkt ve špičkové kvalitě, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Tímto bych chtěla Dany Kunešové poděkovat za objednání. Dany mi jej objednala z Německa, bohužel u nás zatím dostupný není.
Jedná se o čistý organický kokosový krém, přírodní kvalitní potravina, vegan, bez lepku, laktózy, mléčné bílkoviny, nerafinovaný, nedezodorizovaný, neztužený, nebělený. Úžasná chuť, vůně prostě pohádkový, upřímně po ochutnání jsem myslela, že jej ani nikam nepoužiji a jen tak sním. Jeho použití je univerzální, ale vzhledem k ceně si jej budu velmi hýčkat a šetřit jen do vybraných lahůdek. Jsem strašně ráda, že jsem dnes nelenila a pustila se do přípravy rychlých nepečených sušenek.
Tyto sušenky mají jednu velkou nevýhodu, jsou velmi návykové, ale vzhledem k použitým surovinám jsou velmi hodnotným zdrojem vlákniny, vápníku. Použitý kokosový krém posiluje imunitu, podporuje trávení, má protizánětlivé účinky, působí proti kardiovaskulárním onemocněním, snižuje vysoký cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi. Takže si je můžeme naprosto v klidu dopřát.
A nyní k přípravě nepečených sušenek. Ovesné vločky s kešu ořechy rozemeleme na prach. Já k tomuto účelu používám nástavec k tyčovému mixéru.
Do namleté směsi ovesných vloček a kešu ořechů, přidáme kakaový prášek, javorový sirup, ve vodní lázni rozehřátý kokosový olej, důkladně propracujeme a dle potřeby přidáme rostlinné mléko. Já zvolila mandlové mléko, kterého jsem přidala 6 lžic. Potřebujeme, aby se nám s připravenou směsí dobře pracovalo, nesmí se rozpadat. Připravená směs je velmi univerzální základ, který lze využít na sušenky, řezy, dort…
Připravenou směs vyválíme pomocí pečícího papíru. Na pečící papír si dáme část hmoty, překryjeme druhým pečícím papírem a vyválíme. Z vyválené směsi vykrojíme kolečka o výšce 0,5cm, podebereme příborovým nožem, přemístíme na tác s pečícím papírem. Tento krok je důležitý, pokud umístíme sušenky jen na tác, mohlo by dojít při chlazení v lednici k přilepení.
Vykrojená kolečka slepíme pomocí kokosového krému, který vyjmeme z obalu pomocí lžíce. Krém rozmačkáme lžící a sušenky s ním naplníme. Naplněné sušenky dáme do lednice na 15-20 minut zachladit. Krém i sušenky postupným chladnutím tuhnou.
Jelikož si ráda hraji, odebrala jsem si část připravené hmoty na sušenky a připravila zároveň řezy. Postup byl stejný jako při přípravě sušenek. Vytvarovala jsem si dva plátky. Oba připravené plátky jsem potřela kokosovým krémem, jeden následně Ghítelou a přilepila k sobě, následně dala vychladit do lednice, vznikly tak výborné řezy.
Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě. Není však vhodná díky obsahu medu pro vegany.
Sušenky i řezy skladujeme v lednici, před konzumací vyndáme na 10 minut ven z lednice.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka:
Načatý kokosový krém skladujeme při pokojové teplotě.
Samozřejmě možností slepení sušenek je celá řada, ale nic se nevyrovná kokosovému krému, proto jiné alternativy nenabídnu.
Vzhledem k častým dotazům na alternativu jiné náplně, nabízím jednu z možností náhrady zde v - prostřední vrstva náplně.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI