Nepečené tiramisu vegan zpět

Korpus:
ovesné vločky30 gmandle54 gkokosový cukr50 g
kakaový prášek Troubelice40 gkakaové máslo Troubelice13 gMelta + 180 ml vody2 lžíce
rum dle chuti
Krém:
voda80 mlMelta2 lžícerum1 - 2 lžíce
kakaové máslo Troubelice15 gkokosový olej2 lžícejavorový sirup či jiné sladidlo dle chuti
vanilkový lusk - vanilka z něj1 kskokosmus + voda dle konzistence (nemusí být)2 lžíce
Zdobení:
kakaový prášek na posypání
ovesné vločky 30 g, mandle 54 g, kokosový cukr 50 g, kakaový prášek Troubelice 40 g, kakaové máslo Troubelice 13 g, Melta + 180 ml vody 2 lžíce, rum dle chuti, voda 80 ml, Melta 2 lžíce, rum 1 - 2 lžíce, kakaové máslo Troubelice 15 g, kokosový olej 2 lžíce, javorový sirup či jiné sladidlo dle chuti, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, kokosmus + voda dle konzistence (nemusí být) 2 lžíce, kakaový prášek na posypání

Příprava

Už velmi dlouho mám chuť na tiramisu. Samozřejmě se nabízela klasická variace s piškoty. Mohla jsem si usnadnit práci a připravit klasiku, ale do této variace se mi prostě nechtělo, chtěla jsem něco lepšího, výživnějšího, a jelikož miluji kombinaci s kakaovým práškem, prostě jsem neodolala a udělala nepečený korpus s velkou porcí kakaového prášku. Samozřejmě kakaový prášek přidávat do základu korpusu nemusíte, vynikne tak více chuť rumu. Určitě by bylo zajímavé do světlého základu přidat vlašské ořechy. Pro milovníky kakaa je to však něco famózního v kombinaci právě s kakaovým máslem, je to prostě mňamka. Výhodou nepečených dortů je jejich sytost, postačí malý kousek a člověk je spokojený a není třeba dělat obří dorty.

Mimochodem tento základ na korpus rozhodně zopakuji k přípravě "raw" tyčinek, protože to je něco neskutečného.

Příprava tohoto Tiramisu dortíku je velmi snadná. Vezmeme si mlýnek, do kterého nandáme postupně ovesné vločky, kešu ořechy, mandle, kokosový cukr a vše nameleme na prach. Předem si připravíme silný výluh z Melty. sypanou, nikoliv porcovanou Meltu dáme do rendlíku, zalijeme vodou a přivedeme k varu, odstavíme a necháme vylouhovat, následně přecedíme. Jelikož Melta velmi saje, zbude nám tak větší panák výluhu. 

Na prach namleté suroviny dáme do mísy, přilijeme výluh z Melty, přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo, kakaový prášek a rum. Jelikož jsem se potřebovala zbavit alkoholu, povařila jsem rum při přípravě Melty.

Vše spojíme a důkladně propracujeme, vezmeme si dortovou formu, ustřihneme pečící papír, který dáme na dno formy, upneme jej do formy. Připravenou směs upěchujeme do formy, rovnoměrně rozprostřeme pomocí rukou a vytvoříme tak korpus. Dáme jej zachladit do lednice nebo pouze do chladu než připravíme krém.

Kokosové mléko v plechu dáme předem do lednice, ideálně více procentní kokosové mléko. Já používám kokosové mléko Real 80%, které je pro mě TOP produktem. Toto mléko začíná být dostupné již na našem trhu, dříve bylo k sehnání pouze v Německu.

Případně kokosové mléko vložíme na 30 minut do mrazáku. Vyndáme z lednice či mrazáku, vyjmeme tuhý podíl, pokud je na dně plechovky tekutý podíl, nepřidáváme jej. Tuhý podíl můžeme vyšlehat klasickým mixérem. Já jen krátce našlehala tyčovým mixérem, aby se vše spojilo, přidala jsem javorový sirup či jiné sladidlo, vanilku, studený výluh z Melty (2 lžíce Melty, 80 ml vody přivést k varu opět společně s rumem a nechat vylouhovat, zbude malý panák výluhu). Vše již jen mícháme s pomocí lžíce, přidáme kakaové máslo, které rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout (pokud chceme přípravu urychlit, chladíme jej ve studené vodní lázni), a pomalu vmícháme. Takto připravený krém je ještě řídký, právě proto sem přidala kokosový olej, který však po přidání začne být krupičkovitý. Nepanikařte, rychle vše zamíchejte, nandejte na korpus a šup do lednice. Jelikož byl krém vážně nádherné konzistence před přidáním kokosového oleje, přidám příště navíc kakaové máslo místo kokosového oleje. Zde by se více hodilo kakaové máslo deodorizované, tedy částečně zbavené kakaové vůně. Pokud si chcete vychutnat čistě kávovou chuť, rozhodně to bude lepší volba, ale i tak je kombinace chutí famózní. Krupičkovitá konzistence zde po zachlazení zmizela, ale krém není tak hladký, jako by mohl být, což je jen optická vada, na huti to nic nemění a zde mi vůbec nevadí. U krému, kterým bych chtěla vyloženě zdobit, už by mě to štvalo.

Možností přípravy kombinací krému je více. Buď si můžete připravit pouze krém s příchutí rumu a kávy a navrstvit na korpus a nebo si krém rozdělit na dvě části, to už nechám na vás. Pro barevnost určitě atraktivnější. Já mám doma ještě sklenici kokosmus, kokosový krém, který se po naředění chová krémově a po zachlazení tuhne. Vzala jsem dvě lžíce kokosmus a přidala vodu z plechovky, která mi zbyla na dně po vyndání tuhé části, přidala jsem javorový sirup, tento krém jsem dala jako první na připravený korpus, následoval druhý krém a zachlazení. Po 1 hodině chlazení jsem silikonovou stěrkou uvolnila krém od formy, kolem dokola, vyjmula dort z formy, a posypala kakaovým práškem. 

A pak už jen stačí vychutnat si tu dobrůtku, připravit si k Tiramisu například ledovou kávu, ozdobit můžete kakaovými boby a nebo jen nechat posypané kvalitním kakaovým práškem.

Přeji příjemné mlsání.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-08-04 Dezerty

Poznámka

Melta byla volena z důvodu, že by se mohlo stát, že ochutná náš syn, a proto i krátké povaření rumu, rovněž byl dort připravován pro kojící a těhotné maminky takže i z tohoto důvodu volen tento postup a Melta.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI