Ingredience: | |||||
nepražené nesolené kešu ořechy | 200 g | jemné ovesné vločky (bez lepku) | 200 g | kakaový prášek Troubelice | 2 - 3 lžíce |
datlová pasta | 100 g | kakaové máslo Troubelice | 50 - 60 g | ||
Krém: | |||||
kokosmus Dr. Goerg (kokosový krém Šmakoun) | dle potřeby | ||||
Poleva, zdobení: | |||||
čokoláda na vaření Vivani | dle potřeby | plátky mandlí či čerstvé ovoce | dle chuti |
V poslední době jsem trošku lenivější a nebaví mě trávit příliš času v kuchyni ráda si polenoším. Svým způsobem na to mám trošku i právo, jelikož jsme v radostném očekávání druhého potomka a těhotenství se blíží ke svému konci, není asi divu. Nicméně mlsná je mlsná a já navíc potřebovala pro velmi vzácnou návštěvu nějakou dobrotu ke kávičce.
Původně jsem plánovala něco pečeného, ale vzhledem k tomu, že se našemu mladému pánovi nechtělo spát a usnul podstatně déle, než bylo v plánu, musela jsem volit trošku něco rychlejšího. Hodina času na úklid po výbuchu dupla a dalších titěrných hraček, vytřít a ještě něco v kuchyni spáchat, tak to byla výzva. Stihla jsem naštěstí vše, co jsem potřebovala a hlavně tedy tento nepečený dortík, který je strašně rychlý a snadný. Navíc lze dát do mrazáku, a tak si jej můžete kdykoliv vyndat, pokud se tedy po něm nezapráší jako u nás. Úžasné na této verzi dezertu je, že lze připravit jako luxusní sušenky, muffiny či dort.
Příprava je velmi snadná a nedá se na ni nic pokazit. Vezmeme ovesné vločky, kešu ořechy, rozemeleme na prach, nasypeme do mísy, přidáme kakaový prášek, datlovou pastu, ručně promícháme a vše spojíme.
Mezitím si ve třech rendlících rozehřejeme ve vodní lázni kakaové máslo, kokosmus a čokoládu na vaření.
Do mísy, kde máme připravenou směs ovesných vloček, kešu ořechů, kakaového prášku a datlové pasty postupně přiléváme kakaové máslo. Použijeme jej tolik, aby se nám se směsí dobře pracovalo, nerozpadala se a dobře se pěchovala do dortové formy (lze si pomoci na úkor kakaového másla rostlinným mlékem, jeho výhodou je, že korpus není pak úplně tuhý a nemusíme čekat na následné povolení po vyndání z lednice). Kakaové máslo můžeme nahradit kokosovým olejem, ale ta chuť je prostě jiná, vůni a chuť kakaového másla nelze nahradit. Často se ptáte, zda je kakaové máslo bez mléčných složek. Kakaové máslo nemá s mlékem nic společného, jedná se o produkt získaný z kakaových bobů.
Připravenou směs upěchujeme do dortové formy, kterou doporučuji vystlat pečícím papírem, vložit pečící papír do dortové formy a pak už formu zavřít. Rozhodně se nám s dortem bude lépe manipulovat a nepoškrabeme si formu.
Na vzniklý korpus dáme do dortové formy další vrstvu, a to světlou. Já zvolila ve vodní lázni povolený kokosmus, tedy kokosový krém, který jsem lehce osladila javorovým sirupem a rovnoměrně nanesla dle vlastní potřeby. Kokosmus lze naředit rostlinným mlékem či vodou. Jeho tuhost je značná a bez povolení ve vodní lázni se s ním hůře pracuje.
Pokud zvolíte jako alternativu pro krém kokosový krém Šmakoun, budou zapotřebí minimálně 2 balení. Upozorňuji však, že není vhodný pro vegany, dietu s ABKM, obsahuje laktózu a vaječný bílek.
Nakonec připravovaný nepečený dort polijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření a ozdobíme dle vlastní fantazie. Já zvolila plátky mandlí.
Vložíme do lednice, já nechávala tuhnout 15 minut. Před konzumací je dobré vyndat na chvíli ven, korpus je tužší, ale já osobně to tak mám nejraději.
A nyní už jen chybí popřát příjemné mlsání.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI