Nepečený jahodový dort pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
bílý jogurt1 velký kelímek (500g)tvaroh1 vanička (250g)krupicový cukr50 g
vanilkový cukr1 balíčekcukrářské piškoty200 gcukrárenské želé (červené)1 balení
jahody na krém + na ozdobu200 g
bílý jogurt 1 velký kelímek (500g), tvaroh 1 vanička (250g), krupicový cukr 50 g, vanilkový cukr 1 balíček, cukrářské piškoty 200 g, cukrárenské želé (červené) 1 balení, jahody na krém + na ozdobu 200 g

Příprava

Je sezóna jahod, což znamená, že kromě jahodových knedlíků, obligátní bublaniny, tradičního koktejlu a zásoby marmelád máte také plný mrazák jahodových zmrzlin, snědli jste jich jen tak celá kila a ty potvůrky stále rostou. A voní. A lákají. Kdo by je nemiloval! Věřím, že i tento dezert, lehký jako letní vánek, vám bude chutnat i přesto, že máte pocit, že se z těch jahod za chvíli zblázníte.

Ač nepečený, časově tento dezert zabere o něco více než pečení, než bude hotový, jeden den si totiž počkáte. Co se pracnosti týče, je ale opravdu jednoduchý, takže se nebojte mu ten čas dopřát. 

Bílý jogurt, tvaroh a cukry smíchejte. Jahody nahrubo rozmixujte a celé, i se šťávou, je vmíchejte do tvarohovo-jogurtové směsi. Připravte si vyšší nádobu a látkovou plenu, starý kapesník či kuchyňskou utěrku. Tu k hrnci přichytněte gumičkou nebo ji vypodložte ještě nějakým sítem (můžete plenu zachytit i dobře držící poklicí, jako to dělám já). Nalijte krém na plenu, dobře utáhněte (dejte pozor, aby se vám neprověšovala a zvolte vyšší nádobu, tekutiny totiž odkape docela dost) a dejte odpočívat na alespoň 12 hodin do lednice. Pokud vám tento postup něco připomíná - ano, je to vlastně něco jako domácí lučina nasladko. Pozor, odkapanou jahodovou syrovátku rozhodně nevylévejte - můžete pak do ní uvařit želé nebo ji jen tak vypít, je sama o sobě výborná a syrovátka je zdravá.

Zhruba polovinu cukrářských piškotů rozpulte a vyložte je po obvodu dortové formy. Pokud budete chtít, můžete si dno lehce potřít vodou nebo odkapanou ovocnou šťávou, piškoty ji nasají a budou vám tak lépe držet, ale nepřehánějte to, abyste si je úplně nerozmočili. Dno taktéž vyložte zbývajícími piškoty. Navrstvěte odkapaný krém a dejte opět chladit do lednice. 

Připravte si želé dle návodu - já jsem to své rozmíchala v půl litru odkapané syrovátky (vyšlo mi jí zhruba 400ml a 100ml jsem doplnila vodou) a minutku svařila. Pak je potřeba chvíli počkat, než želé vychladne. Kdybyste jej na krém totiž nalévali horké, rozteklo by se všude a rozmočilo krém i piškot. Vytrvejte tedy minimálně až do chvíle, kdy bude mít želé pokojovou teplotu a využijte tento čas k očištění a nakrájení jahod, které navrstvíte na krém. Závěrem tedy ještě ono vychladlé želé, ještě chvilka tuhnutí v lednici a pak už opravdu můžete začít mlsat.

Dětská specifika

  • důvodem pro zařazení do kategorie od 1 roku jsou především jahody (alergen) a také tvaroh (zátěž ledvin)
2016-06-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI