Nutellový cheesecake s višněmi zpět

Korpus:
máslové sušenky120 gmáslo50 g
Náplň:
smetanový sýr (např. Philadeplhia – sýr by neměl obsahovat tvaroh)500 gsmetana ke šlehání100 mlvejce3 ks
Nutella (může být i více)3 velké lžíce
Višně:
višně (použila jsem mražené)200 gvoda100 mltřtinový cukr2 lžíce
agar1 lžička
máslové sušenky 120 g, máslo 50 g, smetanový sýr (např. Philadeplhia – sýr by neměl obsahovat tvaroh) 500 g, smetana ke šlehání 100 ml, vejce 3 ks, Nutella (může být i více) 3 velké lžíce, višně (použila jsem mražené) 200 g, voda 100 ml, třtinový cukr 2 lžíce, agar 1 lžička

Příprava

Ach, ta Nutella! Když už vím, co se v ní skrývá, raději se snažím této dobrotě vyhýbat. Občas ale prostě zhřeším a navíc mám kolem sebe spoustu lidí, kterým tento cheesecake tak chutná! Palmáč tíží i mé srdce, proto mám už vymyšlenou variantu, jak nutellu nahradit. Lískooříškové máslo a kvalitní čokoláda. Ale o tom až jindy. Teď zpátky k té pravé Nutelle, která je prostě jen jedna..a v přiměřeném množství, jednou za čas si ji může dát každý.

..noo,ale pokud přece jen chcete zdravější variantu už teď, mrkněte na TIP pod receptem.

Cheesecake:

  1. Sušenky rozdrťte na jemno. Rozpusťte máslo a smíchejte se sušenkami.
  2. Sušenkovou hmotu rozprostřete po dně dortové nádoby vyložené pečícím papírem (dno vyložte papírem, zavřete dortovou obručí a přečnívající papír odstřihněte). Hmotu přitlačte ke dnu a po stranách vytvořte mírný okraj.
  3. Pečte cca 10 minut při 175°C.
  4. Během pečení si připravte náplň. V robotu(či ručním šlehačem) vyšlehejte smetanový sýr, poté přidejte smetanu a opět šlehejte. Stejný postup opakujte s vejci a poté s Nutellou.
  5. Předpečený korpus nechce několik minut zchladnout. Poté na něj vlijte připravenou sýrovou náplň a pečte asi 15 minut při 175 °C, dále teplotu snižte na 140 °C a pečte ještě zhruba hodinu.
  6. Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně oddělte nožem od krajů pečící nádoby, obruč však neoddělávejte.
  7. Višněmi dort zdobte až ve chvíli, kdy je zcela vychladlý (aby se nepropadly).
  8. Cheesecake podávejte nejlépe den odležený a vychlazený.

Višně:

  1. Višně s vodou nechce vařit na mírném ohni, přidejte cukr a vařte dokud nezačne směs bublat.
  2. Přidejte agar a nechejte probublávat cca 2 minuty (dle návody na obalu agaru).
  3. Višně opatrně nalijte na hotový cheesecake a nechte ztuhnout.

TIP: Na zdravou verzi můžete použít Ghítelu od České ghíčko. (Moje nová závislost – jen arašídy, nepražené kakao, med a samozřejmě přepuštěné máslo)

TIP: Pokud máte raději sladší dezerty, přidejte do sýrové směsi med. (Sušenkový základ nedoporučuji doslazovat, sušenky jsou sladké samy o sobě – můžete ale přidat trošku holandského kakaa.

2015-12-16 Dezerty

Poznámka

Na cheesecake jsem použila formu o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI