Odlehčený krtkův dort na plech pro děti od 1 roku zpět

Těsto:
vejce3 kscukr krystal130 golej200 ml
mléko200 mlbezfosfátový prášek do pečiva1 kskakao holandského typu50 g
hladká celozrnná špaldová mouka300 g
Krém:
tvaroh2 vaničky (500g)zakysaná smetana1 kelímek (180g)Lučina1 kostka (100g)
cukr moučka60 gkvalitní hořká nebo mléčná čokoláda50 gbanány3 ks
vejce 3 ks, cukr krystal 130 g, olej 200 ml, mléko 200 ml, bezfosfátový prášek do pečiva 1 ks, kakao holandského typu 50 g, hladká celozrnná špaldová mouka 300 g, tvaroh 2 vaničky (500g), zakysaná smetana 1 kelímek (180g), Lučina 1 kostka (100g), cukr moučka 60 g, kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda 50 g, banány 3 ks

Příprava

Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci - tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku.

Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat "hlínu" pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat.

Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta - tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny. 

Dobře uděláte, když si pro tvorbu těsta vezmete na pomoc robota se šlehací metlou. Já jsem jej v rámci recenze připravovala ve svém Masterchefovi, kterého musím za výkon velmi pochválit - těsto je nadýchané jako obláček a ani by mi k němu nechyběl krém. Ten si ale samozřejmě i přesto uděláme!

Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.

Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.

Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytkem krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce "utlapkat", aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.

Hromádkám zdar!

Dětská specifika:

  • Obecně zastávám názor, že sladkosti a mlsání nepatři na jídelníček dětem minimálně 1 roku, kdy se teprve učí základním stravovacím návykům.
  • Pozor na kakao, které je alergenem a je potřeba si případnou reakci na něj u dítěte pohlídat. S informací o kakau samozřejmě také souvisí i čokoláda.
  • Tvaroh je pro vyšší obsah bílkovin vhodný pro děti od 1 roku.
2017-03-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI