Těsto: | |||||
vejce | 3 ks | cukr krystal | 130 g | olej | 200 ml |
mléko | 200 ml | bezfosfátový prášek do pečiva | 1 ks | kakao holandského typu | 50 g |
hladká celozrnná špaldová mouka | 300 g | ||||
Krém: | |||||
tvaroh | 2 vaničky (500g) | zakysaná smetana | 1 kelímek (180g) | Lučina | 1 kostka (100g) |
cukr moučka | 60 g | kvalitní hořká nebo mléčná čokoláda | 50 g | banány | 3 ks |
Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci - tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku.
Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat "hlínu" pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat.
Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta - tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny.
Dobře uděláte, když si pro tvorbu těsta vezmete na pomoc robota se šlehací metlou. Já jsem jej v rámci recenze připravovala ve svém Masterchefovi, kterého musím za výkon velmi pochválit - těsto je nadýchané jako obláček a ani by mi k němu nechyběl krém. Ten si ale samozřejmě i přesto uděláme!
Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.
Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.
Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytkem krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce "utlapkat", aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.
Hromádkám zdar!
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI