Ombre cake: čokoládový dort s mascarpone zpět

Ingredience:
cukr3 hrnkyhladká mouka3 a 1/2 hrnkukakao na vaření1 hrnek
kypřící prášek3 lžičkypečící soda3 lžičkysůl1 lžička
vejce4 ksmléko2 hrnkyolej1 hrnek
vanilkový extrakt2 lžičkyvroucí voda2 hrnky
Náplň:
měkký tvaroh ve vaničce250 gcukr moučka130 gvanilkový extrakt1 lžička
mascarpone500 g
Krém:
bílky3 kskrupicový cukr165 gsůl špetka
studené máslo na kostičky230 ggelové potravinářské barvivo (použila jsem Violet a Rose od značky Wilton) dle potřeby
cukr 3 hrnky, hladká mouka 3 a 1/2 hrnku, kakao na vaření 1 hrnek, kypřící prášek 3 lžičky, pečící soda 3 lžičky, sůl 1 lžička, vejce 4 ks, mléko 2 hrnky, olej 1 hrnek, vanilkový extrakt 2 lžičky, vroucí voda 2 hrnky, měkký tvaroh ve vaničce 250 g, cukr moučka 130 g, vanilkový extrakt 1 lžička, mascarpone 500 g, bílky 3 ks, krupicový cukr 165 g, sůl špetka, studené máslo na kostičky 230 g, gelové potravinářské barvivo (použila jsem Violet a Rose od značky Wilton) dle potřeby

Příprava

Nedávno u nás byla na pár dní moje sestra. Klábosily jsme v kuchyni, já šlehala těsto na koláč a asi jsem se na chvíli přestala dívat na ruce, no prostě ohodila jsem tím těstem půlku kuchyně. Sestřičku to samozřejmě dost pobavilo, a když zas popadla dech, pronesla něco jako: "Hele, já myslela, že takový věci se u pečení stávají jenom mě. Rozhodně ne tobě, když vidím ty tvoje recepty." Tak jsem vám jenom chtěla říct, že v kuchyni válčím docela často a tenhle dort je toho důkazem.

Kolegyně z práce měla narozeniny, pozvala mě na grilování na zahrádce, takže bylo jasné, že dojdu s dortem. Zároveň to byla skvělá příležitost, jak si nanečisto vyzkoušet svatební dort, který mě čeká za necelých dvacet dní. Korpus, náplň i krém jsem měla promyšlené, jen vychytat množství, čas atd. No a pak už to byla jedna radost za druhou. Nejdřív jsem zapomněla, že se v troubě pečou korpusy, zároveň s nimi jsem totiž chystala i makronky a ty zabraly veškerou mou pozornost. Naštěstí stačilo jen odkrojit mírně připálený vršek. Krému na náplň jsem měla málo a musela jsem s ním sakra šetřit (nebojte, v ingrediencích už jsem množství upravila). Když jsem barvila máslovo-bílkový krém na fialovo, vylezla mi z toho hřbitovní šeď, takže jsem přidala spoustu růžové a doufala, že do druhého dne se ta barva ještě rozleží. Krém mi z cukrářského sáčku vyprsknul na kraťasy a našla jsem si ho i ve vlasech... Takové pečení je prostě někdy adrenalin, kdy si říkáte, že tohle už prostě nikdy nikdy nikdy znovu absolvovat nebudete. Jenže když je hotovo a ten krasavec trůní v lednici, přistihnu se, jak přemýšlím, co budu péct příště...

Takže tady je... vláčný a měkký čokoládový korpus (úžasné a jednoduché těsto, které je výborné i v cupcakes a cakepops), promazaný krémem z mascarpone a tvarohu, ovoněným pravou vanilkou, s hebkým máslovo-bílkovým krémem navrch, rozplývajícím se na jazyku. A proč ombre cake? Ombre rovná se postupný přechod barvy od nejtmavšího odstínu až po nejsvětlejší, přechody mezi jednotlivými odstíny můžou být jasné a ostré nebo naopak jemné a nenápadné. Poprvé se ombre efekt objevil na látkách, pak jste si ho mohli poručit v kadeřnictví a teď je populární i v cukrařině.

Pokud se vám dort zdá příliš vysoký, můžete si ho upéct jen z poloviny dávky. V tom případě budete potřebovat pouze jednu formu a všechno těsto v ní upečete naráz. Na vás taky záleží, jestli ho jako já prokrojíte nadvakrát a získáte tak tři tenčí pláty, nebo jestli vám budou stačit patra dvě. Jak vypadá dort na řezu, uvidíte na fotce úplně dole.

Tip č. 1: Korpusy si upečte nejlépe den předem. Náplň z mascarpone zabere jen pár minut a zatímco se v ledničce bude chladit promazaný dort, nachystáte si máslovo-bílkový krém, kterým je dort potřený "zvenku".

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C a nachystáme rychlovarnou konvici, abychom měli včas připravenou horkou vodu – příprava těsta totiž zabere jen malou chvíli.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny, v menší misce metličkou lehce našleháme vajíčka s mlékem, olejem a vanilkou. Nalijeme do velké mísy a pořádně promícháme. Poté vlijeme vroucí vodu a opět promícháme, dokud se vše nespojí. Těsto bude poměrně řídké, až tekuté, ale tak to má být.

Otevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem a poté dno i boky vyložíme pečícím papírem, díky máslu k formě lépe přilne. Nalijeme do ní polovinu těsta (podle mojí váhy zhruba 1 100 g) a dáme péct asi na 70 minut. Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je korpus hotov. Necháme asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus. 

Tip č. 2: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne, musíte je upéct postupně, těsta je opravdu hodně a do jedné formy by se nevešlo.

Náplň (mascarpone krém)

Na náplň dáme do mixéru tvaroh, cukr a vanilku, lehce prošleháme. Přidáme mascarpone a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon a rychle vyšleháme tužší krém. Šleháme max. 1-2 minuty, aby se krém nepřešlehal a nezřídnul.

Máslovo-bílkový krém

Na krém budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou mícháme, až se krystalky cukru rozpustí. Odstavíme z tepla. 

Bílky šleháme, dokud zchladlý sníh nevytváří pevné špičky na metle. Poté ji vyměníme za K-metlu a po kostičkách postupně vmícháme máslo. Směs nejdříve zřídne, poté se začne zdrcávat, ale nakonec se spojí v pevný, hutný krém.  

Sestavení dortu

Oba korpusy seřízneme dorovna a dvakrát prořízneme, dostaneme tak 6 plátů. Spodní plát korpusu potřeme mascarpone, přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme krémem z mascarpone a stejně postupujeme i s dalšími pláty. Nakonec přiklopíme poslední plát. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, aby náplň ztuhla. 

Mezitím si nachystáme máslovo-bílkový krém (postup výše). Celý dort potřeme slabou vrstvou krému, tím se uhladí a zarovnají boky a zafixují případné drobečky. Dáme opět vychladit na půl hodiny do lednice. Zbylý krém rozdělíme do tří misek. Do jedné misky dáme polovinu krému, tu necháme bílou. Do dvou misek dáme po 1/4 krému a obarvíme je tmavším a světlejším odstínem zvolené barvy. 

Krém tmavší barvy dáme do cukrářského sáčku s kulatou zdobící špičkou a naneseme ho na dort. Začínáme odspodu a krémem vlastně děláme kroužky kolem dortu, až se dostaneme zhruba do 1/3 jeho výšky. Pokračujeme světlejším krémem a nakonec i bílým krémem, ten naneseme i na vrch dortu. Cukrářskou stěrku nebo špachtli přiložíme k boku dortu a plynulými pohyby kolem dokola krém uhladíme. Stěrku pokaždé otřeme, abychom si dort nechtěně neobarvili tam, kde nechceme. Pěkný návod (sice v angličtině, zato s fotografiemi postupu) najdete tady.

Nakonec dort podle fantazie dozdobíme. Já jsem použila živé květy a listy hortenzie a krém, který jsem předtím ze špachtle otřela do misky (nastříkala jsem ho po obvodu dortu řezanou cukrářskou špičkou Wilton 2D). 

Tip č. 3: Náplň i krém si na potřebné díly rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s náplní/krémem postavte na váhu a odebírejte podle váhy. 

2016-08-03 Dezerty

Poznámka

Dort jsem připravovala do formy o průměru 20 cm, 6 pater. 1 hrnek = 250 ml.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI