Ombré lívanečky zpět

Ingredience (cca 20 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka200 gkypřící prášek do pečiva3 lžičky*cukr1 lžíce
sůl špetkamléko300 mlvejce1 ks
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé40 gvanilkový extrakt1 lžičkakakao na vařenícca 3 lžičky
hladká mouka 200 g, kypřící prášek do pečiva 3 lžičky, *cukr 1 lžíce, sůl špetka, mléko 300 ml, vejce 1 ks, máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé 40 g, vanilkový extrakt 1 lžička, kakao na vaření cca 3 lžičky

Příprava

Říkala jsem si, že vám sem ten recept musím hodit ještě takhle v úterý pozdě večer, když už je zítra ten svátek. Je to totiž asi ta nejkrásnější snídaně, co jsem si kdy chystala. Sváteční ráno je teda hezký i samo o sobě, obzvlášť když připadne na středu, protože ten týden se tak pěkně rozpůlí a zkrátí, úterý je vlastně malej pátek, no a ten čtvrtek ten už se pak nějak přežije a je tady zase pátek, hurá. Ovšem proč si to sváteční ráno neudělat ještě o něco hezčí, co říkáte? Ani nemusíte brzy vstávat, protože tyhle lívanečky budete mít opravdu rychle hotové. Jsou měkké a nadýchané a výborné třeba s marmeládou, nebo si je jako já můžete pěkně navršit na sebe, promazat ořechovým máslem (lískooříškové s kakaem), posypat  mrazem sušeným ovocem (višně), ořechy (plátky mandlí) a rozpuštěnou čokoládou (pouhé dva čtverečky a kolik parády nadělají), prostě takový malý svátek na talíři. A pak běžte ven, má být hezky.

PS: Ombré efekt je vlastně technika barvení, jedná se o prolínání (obvykle dvou) barev bez znatelného přechodu, kdy barva postupně přechází od tmavé až po velmi světlou. Ombré mohou být tkaniny, vlasy i nehty, v posledních letech se tento trend stává populárním i v cukrařině, mrkněte na Pinterest třeba na ombre dorty.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem, máslem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi. Kakao zatím necháme stranou a metličkou rychle vymícháme těsto.

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

A teď to hlavní - usmažíme asi 7 lívanečků, poté do těsta vmícháme lžičku kakaa a usmažíme dalších 7 lívanečků. Do zbylého těsta vmícháme 2 lžičky kakaa a usmažíme z něho lívanečky. Stejně tak si ovšem můžeme těsto rozdělit na čtyři části a kakaem ho obarvit už po 5 lívanečkách. Do poslední části těsta pak vmícháme 3 lžičky kakaa. Čím více kakaa na jednotlivé dávky těsta použijeme, tím bude ombré efekt zřetelnější (pozor ale, aby lívanečky nebyly z přemíry kakaa příliš hořké).

2019-06-19 Dezerty

Poznámka

*já těsto na lívance/palačinky nikdy nesladím, ale záleží na vaší chuti - počítejte s tím, že těsto "obarvené" kakaem může být po kakau lehce nahořklé)

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI