Ořechovo-cuketový dort s borůvkami a javorovým sirupem zpět

Ingredience:
hladká mouka (Babiččina volba dortová)250 gmleté vlašské ořechy100 gtřtinový cukr180 g
mletá skořice1 lžičkakypřící prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda1 lžička
sůl1 lžičkavejce3 ksrostlinný olej250 ml
mléko250 mlcuketa, oloupaná a nahrubo nastrouhaná450 g
Krém:
máslo, studené, nakrájené na kostičky200 gcukr moučka4 lžičkyčerstvý smetanový sýr - cream cheese400 g
javorový sirup3 lžíce
Dále budete potřebovat:
borůvky dle chuti
hladká mouka (Babiččina volba dortová) 250 g, mleté vlašské ořechy 100 g, třtinový cukr 180 g, mletá skořice 1 lžička, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, sůl 1 lžička, vejce 3 ks, rostlinný olej 250 ml, mléko 250 ml, cuketa, oloupaná a nahrubo nastrouhaná 450 g, máslo, studené, nakrájené na kostičky 200 g, cukr moučka 4 lžičky, čerstvý smetanový sýr - cream cheese 400 g, javorový sirup 3 lžíce, borůvky dle chuti

Příprava

Domů mi přišel úžasný balíček a s ním i soutěž "Ovocné léto s moukou Babiččina volba", kterou pořádá právě Babiččina volba ve spolupráci s e-shopem Home for Emma. Účastnit se může každý, stačí upéct a vyfotit oblíbený letní ovocný recept (podrobná pravidla tady). Pro mne ale nastalo dilema, co upéct, protože oblíbených letních receptů mám spoustu, dá se říct, že nejvíc miluju zrovna to ovoce, co dozrává na zahrádce nebo se dá sehnat na trhu. Jahody, maliny, meruňky, borůvky, švestky, ostružiny... je toho moc. K létu ovšem taky definitivně patří přerostlé cukety a i když je na zahrádce nepěstujeme, stejně se na nás hrnou ze všech stran. Já si teda rozhodně nestěžuju a jsem za ně moc ráda, baví mě nejen klasický cuketový bramborák, slané placičky, různé čalamády, ale hlavně cukety schované ve sladkých moučnících. Vloni byl u nás největším hitem čokoládovo-cuketový koláč s mascarpone a karamelem, letos ho nakonec převálcoval tenhle dort. Je ohromně snadný na přípravu a vlastně hrozně zdravý - cuketa, vlašské ořechy, borůvky, javorový sirup a čerstvý smetanový sýr - a přitom skvěle chutná.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku, mleté ořechy, cukr, skořici, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Zvlášť v misce prošleháme vajíčka s olejem a mlékem, přilijeme k sypké směsi, promícháme. Nakonec do těsta zapracujeme nastrouhanou cuketu.

Dno kulaté rozevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Nalijeme do ní polovinu těsta a dáme péct asi na 40 minut. Testujeme špejlí, pokud ji po zapíchnutí do středu dortu vytáhneme suchou, je korpus hotov. Necháme ho asi 10 minut chladnout ve formě, poté samotný na drátěné podložce. Upečeme druhý korpus. 

Tip č. 1: Ideální samozřejmě je, když máte formy dvě a pečete tak oba korpusy zaráz. Pokud ne, můžete je upéct postupně nebo všechno těsto nalijte do jedné formy, bude se pak ale péct déle.

Na krém v mixéru s metlou vyšleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude, přidáme sýr a ušleháme dohladka. Poté zašleháme javorový sirup. Je možné, že krém bude nejdříve trochu hrudkovitý, ale přidáním sirupu získá jemnou a hladkou konzistenci. Krém můžeme použít ihned, ideální ale je nechat ho 20 minut vychladit v lednici. 

Nakonec sestavíme celý dort. Oba korpusy jednou prořízneme, získáme tak 4 pláty. Každé patro promažeme asi čtvrtinou krému a posypeme borůvkami (mražené lesní borůvky jsem nejdříve nechala povolit a okapat), poslední čtvrtinu krému si necháme na vrch dortu, nastříkáme ho řezanou cukrářskou špičkou a mezery vyplníme borůvkami (tady jsem použila kanadské borůvky, taktéž okapané - proto taky vypadají lehce pomačkaně).

Tip č. 2: Krém si na potřebné díly rozdělte od oka. Pokud si netroufáte, zvažte si samotnou mísu, potom ji s krémem postavte na váhu a odebírejte podle váhy.  

2016-08-30 Dezerty

Poznámka

Použila jsem formu o průměru 20 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI