Ořechový dort s čokoládovým krémem zpět

Korpus:
vejce6 kscukr (panela)160 gmed3 lžíce
špaldová mouka hladká T 630190 gmleté lískové ořechy100 gprášek do pečiva1 ks
tuk na vymazání formyhrubá mouka na vysypání form
Krém:
kokosové mléko4 plechovky (400ml)pudinkový prášek bio Amylon2 ksčokoláda na vaření Vivani1/2 ks
alsan bio (světlý krém 174g, tmavý krém 178g)cca 2 kspanela a javorový sirup či med2 lžícemletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku dle chuti
Zdobení:
jahody či jiné čerstvé ovoce dle potřebyčokoláda na vaření Vivani1/4 ks
vejce 6 ks, cukr (panela) 160 g, med 3 lžíce, špaldová mouka hladká T 630 190 g, mleté lískové ořechy 100 g, prášek do pečiva 1 ks, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání form, kokosové mléko 4 plechovky (400ml), pudinkový prášek bio Amylon 2 ks, čokoláda na vaření Vivani 1/2 ks, alsan bio (světlý krém 174g, tmavý krém 178g) cca 2 ks, panela a javorový sirup či med 2 lžíce, mletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku dle chuti, jahody či jiné čerstvé ovoce dle potřeby, čokoláda na vaření Vivani 1/4 ks

Příprava

Opět se naskytla jedna z příležitostí na přípravu dortu. Syn slavil jmeniny a to prostě bez dortu nelze. Původní plán krému byl pouze ze zachlazeného kokosového mléka, které se nechá 45 minut v mrazáku, otevře, slije tekutý podíl a na plné otáčky vyšlehá čistě jen zachlazené kokosové mléko. Funguje to vždy úžasně, jenže to bych nesměla frajeřit, chtít si ušetřit čas a během šlehání si rozmyslet, že asi bude zapotřebí mléko navíc, které jsem přinesla z garáže a přidala ji ke šlehajícímu se krému. To byla velká chyba a poučení. Krém nebyl hladký jako vždy, ale srazil se. No a co teď s ním. Vzala jsem krém, přendala jej do hrnce, přisypala dva pudinkové prášky a začala vařit. Hrudky se pomalu rozpustily, přisypala jsem 2 lžíce panely a mletou vanilku. Uvařila jsem pudink a ochutnala. Musím říct, že jako velký odpůrce pudinku je tohle pro mě první chuťově nahraditelný pan pudink, co do chuti použitelný. Navíc s přidáním čokolády, naprosto famózní a dá se srovnat vážně s čokoládovým pudinkem, ba bych řekla ještě chutnější. Pokud někdy budu děla pudink do skleničky, tak rozhodně takto, s přidáním namletých kešu ořechů či mandlí. Vznikl tak neobyčejný krém, který tedy nemá chybu. Všem strašně chutnal a krém krásně držel.

Myslím si, že světlý krém budu používat častěji s pudinkovou verzí, protože se s ním krásně pracuje a drží, což je čistě jen s vyšlehaným mlékem velký časový problém. Pokud tedy kupujete 100 čisté jen s vodou a kokosem, trvá podstatně déle, než krém zatuhne, ale i tak není takto pevný. Čokoládový mi chutná ať s pudinkovou verzí a to v podobě uvařeného pudinku, do kterého se vmíchá čokoláda na vaření, nechá vychladnout a zašlehá povolený alsan bio (náhražka za máslo). Druhou verzi, kterou připravuji také často, je jen vyšlehané zachlazené kokosové mléko v plechu s přidanou rozpuštěnou čokoládou na vaření, která se před přidáním do kokosového mléka vychladí na tejnou teplotu a opatrně vmíchá do vyšlehaného kokosového mléka. Oba krémy jsou výborné a chuťově senzační a oba krásně drží.

No jsem zvědavá, jak dopadne za měsíc synův narozeninový dort, ale každopádně korpus asi měnit nebudu, maximálně jej upravím do kakaové verze, protože to je pohádka.

Příprava korpusu je velmi snadná a rychlá. Vyšleháme si celá vejce s panelou (či jiným cukrem) a medem, šleháme tak 10 minut, než se vyšlehá cukr s vejci a krém několikrát zvětší objem. Následně pozvolna vmícháme prosetou špaldovou mouku, namleté lískové ořechy a 1 prášek do pečiva. Vše již jen ručně zamícháme, ale přidáváme pozvolna. Těsto nalijeme do tukem vytřené a vysypané formy, já vysypala hrubou moukou. 

Připravený korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout, ideální je připravit korpus den předem.

A nyní si připravíme krémy. Já jsem původně plánovala přípravu krému jinak, tudíž jsem tekuté podíly z mléka odstranila, ale pokud budete připravovat pudinkový krém, není třeba tekutý podíl odlít. Problém u kokosového mléka je ten, že je v každém mléku trošku jiný tekutý podíl. Rozhodně by měly stačit na přípravu 2 pudinkové prášky, případně přidat o 1/2 sáčku navíc.

Kokosová mléka otevřeme a přendáme do hrnce. Jsou hutnější, bude zapotřebí si pomoci s vyndáním lžící, tudíž využijeme tekutých podílů a rozmícháme v tekuté části pudinkový prášek. Přilijeme do hrnce a začněte pomalu vařit. Přidáme si sladidlo, já přidala 2 lžíce panely a mletou vanilku. Krémy jsem pak dle vlastní chuti doslazovala navíc javorovým sirupem.

Uvařený pudink necháme vychladnout. Během chladnutí se vytváří škraloup, tudíž není na škodu si jej překrýt potravinovou fólií nebo čas od času zamíchat.

Rozdělíme si krémy podle toho, kterého potřebujeme více. Já si dala stranou 600 g na přípravu čokoládového krému a 566 g na přípravu světlého krému. Vy budete mít pudinku o něco více, pokud budete vařit s tekutým podílem. Do světlého krému, který jsme si odendali na tmavý krém, vmícháme rozpuštěnou čokoládu na vaření. Zde jsem na vychladnutí pudinku nečekala a smíchala jej rovnou s teplou čokoládou, kterou jsem rozpustila ve vodní lázni, nechala chvíli vychladnout, dokud nebudou mít pudink a čokoláda stejnou teplotu. Zamícháme a necháme vychladnout. 

Druhou část světlého pudinku necháme vychladnout a následně vyšleháme s alsanem bio - náhražkou za máslo a přisladíme dle vlastní chuti javorovým sirupem. 

Krém si dáme na chvíli zachladit do lednice před finálním zdobením. Tuhne velmi rychle, takže pokud s ním chcete pracovat, nenechávejte jej dlouho v lednici a hlídejte si požadovanou konzistenci.

Vychladlý čokoládovo-pudinkový krém rovněž vyšleháme s alsanem bio a dosladíme dle vlastní chuti javorovým sirupem a rovněž dáme vychladit do lednice.

Oba krémy jsou po vychlazení v dortu hezky tuhé, pokud požadujete krémovější konzistenci, uberte tuk.

Vezmete upečený korpus, který dvakrát prořízneme, naplníme první patro čokoládovo-pudinkovým krémem, rozetřeme a přiklopíme korpusem, opět potřeme čokoládovo-pudinkovým krém a přiklopíme, dáme zachladit na 15 minut do lednice.

Po 15 minutách dort vyndáme, vezmeme zdobící sáček, naplníme světlým krémem a po obvodu naneseme krém kolem dokola. Rovněž potřeme vrchní část korpusu, nešetříme. Následně vezmeme stěrku, kterou lehce přimáčkneme a uhladíme krém kolem dokola. Je super, pokud máte velké otočné prkénko, které točíte, a tím se vám krém krásně  rovnoměrně uhladí. Super je investovat do cukrářské stěrky, která pojme větší plochu dortu a krém je tak hladký.

Povrch dortu rovněž doplníme světlým krémem, rozetřeme dohladka a celý dort zahladíme. Vložíme opět na 15 minut do lednice.

Mezitím si omyjeme ovoce, kterým budeme zdobit. Mně se povedlo sehnat jahody. Omyjeme je a osušíme a rozpustíme si čokoládu na vaření ve vodní lázni.

Zachlazený dort vyjmeme, naskládáme na něj dle vlastní fantazie jahody. Já jsem vzala následně čokoládu na vaření a do každé vzniklé mezery opatrně s pomocí lžičky nalila rozpuštěnou čokoládu, tak aby stékala po dortu dolů. Následně jsem jen vytvořila po dortu s čokoládou cákance. Čokoládu jsem nechala před zdobením trošku vychladnout, nelijeme ji na dort horkou. 

Hotový ozdobený dort dáme zachladit, postačí mu 1 - 2 hodiny. Já jsem si vytiskla oblíbené postavičky, které jsem přilepila na špejle a zapíchla do ovoce.

Dort měl obrovský úspěch jak u syna, který se ho nemohl dočkat a pořád běhal s dotazem, kdy už konečně do dortu zakrojíme, ale rovněž si na něm pochutnala celá rodina od babiček, prababiček, dědečků, teta, strýc i synovec a rodiče samozřejmě také. Zbylo jen tak tak na druhý den k snídani.

2017-03-20 Dezerty

Poznámka

Není problém rovněž připravit ovocný krém či ovocnou náplň. Světlý krém je velmi chutný a skvěle bude chutnat s proložením mandarinek, broskví, případně lze plnit světlým krémem a ovocným krémem, který vytvoříme z ovocné šťávy, pudinku a sladidla. Následně do něj jen vmícháme kousky ovoce. Pro tento případ bych jen vynechala v korpusu ořechy.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI