Ořechový medový dort zpět

Korpus:
vejce6 ksbio pšeničná mouka T550 nebo špaldvá T630 či klasická hladká340 galsan bio či máslo, ghí1 ks (130g)
panela či jiné sladidlo1,5 - 2 hrnkymed3 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 ks
mleté vlašské ořechy4 - 5 hrstírostlinné mléko (rýžovo-kokosové)větší 1/2 hrnkutuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém:
domácí rostlinné mléko1 lvanilkový pudink bio amylon3 ksmáslo pro abkm alsan bio2 ks
panela a med dle chutivlašské ořechy dle potřeby
Zdobení:
vlašské ořechy dle potřebyčokoládové srdíčko Troubelice dle potřebymarcipán obalený v kakaovém prášku dle potřeby
vejce 6 ks, bio pšeničná mouka T550 nebo špaldvá T630 či klasická hladká 340 g, alsan bio či máslo, ghí 1 ks (130g), panela či jiné sladidlo 1,5 - 2 hrnky, med 3 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, mleté vlašské ořechy 4 - 5 hrstí, rostlinné mléko (rýžovo-kokosové) větší 1/2 hrnku, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, domácí rostlinné mléko 1 l, vanilkový pudink bio amylon 3 ks, máslo pro abkm alsan bio 2 ks, panela a med dle chuti, vlašské ořechy dle potřeby, vlašské ořechy dle potřeby, čokoládové srdíčko Troubelice dle potřeby, marcipán obalený v kakaovém prášku dle potřeby

Příprava

Už delší dobu myslím na medovník, ale ne a ne se k němu dopracovat. Nyní s naší malou cácorkou mám méně času, ale jelikož příprava dortu byla nutností a pro mě i radostí a odreagování, řekla jsem si, že uděláme medovník trochu jinak. Manžel slavil narozeniny a na oslavě dort nesmí chybět. Pustili jsme se tedy společně do práce. Každý se zapojil, malá pomáhal s přípravou těsta, taťka hlídal korpus v troubě,  když já kojila, někdy je to vážně úsměvné. Ve finále se dokončovacích prací zúčastnila i naše téměř tříměsíční slečna v šátku, která se dožadovala pozornosti maminky, ale dali jsme to. Když jsme si do dortu zařízli a ochutnali, mé srdíčko zaplesalo, protože ta chuť byla luxusní, přesně jako medovník, naprosto famózní chuť. A jelikož slavil velký úspěch, je v žebříku top dortů. Nejspíš se bude velmi brzy opakovat, jen bude muset být ještě větší, protože kdo ochutnal, chtěl kousek i domů. Úžasné na něm je, že je poměrně rychle připravený. Současně to byl náš první dort s máslem. Malý již máslo a sýry toleruje, a tak tentokrát premiéra. Samozřejmě není problém připravit rovněž v bezmléčné verzi s alsanem bio, který je chuti másla nejblíže a nadělala jsem se s ním již celou řadu krému.

Příprava korpusu

Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou, lépe se našlehají, pokud se do nich přidá špetka soli. Změklý tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně vmícháme med, žloutky, namleté vlašské ořechy, střídavě prosetou mouku s kypřícím práškem a vlažné mléko Pokud se rozhodneme pro špaldovou mouku, příliš nemíchat a nebo vmíchat již jen metlou, potrhal by se lepek a těsto by se srazilo, stejně tak postupujeme s bezlepkovou moukou. 

A nyní již jen lehce vmícháme do připraveného těsta našlehané bílky.

Hotové těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, vložíme do trouby a pečeme na 180°C 45 minut ž hodinu, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme vychladnout, ideálně připravovat den předem.

Příprava krému je velmi snadná. Do části rostlinného mléka (mléko si musíme předem připravit - 150g vlašských ořechů a 150g mandlí zalijeme vodou, lehce přes 1 litr a necháme máčet přes noc, alespoň 8 hodin, následně vodu vylijeme, nalijeme novou a rozmixujeme, přecedíme přes bavlněnou plenu nebo pláténko) rozkvrdláme pudinkové prášky a sladidlo, já dala 12 lžic panely. Zbylé mléko dáme vařit, přidáme směs rostlinného mléka, pudinku a cukru. Vaříme jako klasický pudink do zhoustnutí. Dosladíme dle vlastní chuti. Do krému budeme přidávat ještě tuk a ořechy, takže můžeme osladit více. 

Hotový pudink necháme chvíli stát a následně našleháme, dokud nevychladne. Je to mnohem jednodušší, když necháme pudink samovolně chladnout, i když překryjeme, hůře se s ním pak pracuje, když zatuhne.

Vezmeme si povolený tuk, který necháme stát chvíli na kuchyňské lince, našleháme jej a postupně přidáváme vychladlý pudink a zašleháváme. Ideálně, když má jak tuk, tak pudink, stejnou teplotu. Když máme krém našlehaný, přidáme mleté vlašské ořechy a dosladíme dle chuti medem. Lze využít jakékoliv sladidlo, ale já chtěla dort ladit do stylu medovníku, takže nechám na vás. Vzniklý krém dáme do lednice ztuhnout.

Já si připravovala korpus i krém den předem.

A jdeme do finále. Korpus prořízneme dvakrát, naplníme krémem první a druhé patro a následně dort posypeme mletými vlašskými ořechy. Dozdobíme dle vlastní fantazie. Já zvolila srdíčko z Čokoládovny Troubelice (není bohužel vhodné pro abkm, reliéf je z bílé čokolády, náš malý již toleruje bkm v podobě másla a sýrů, ale pro jistotu mu reliéf vždy seškrábu nožem, jde to velmi hezky, takže by se dalo hovořit o možné kontaminaci), kterých jsem nakoupila víc, mají široké využití nejen jako roztomilý dárek k Valentýnu, ale i jako krásné zdobení. Obvod dortu jsem ozdobila marcipánovými kuličkami, které jsou obalené v kakaovém prášku, lze i vyrobit, já je zakoupila v DM před Vánoci.

Hotový dort dáme vychladit. 

Přeji příjemné mlsání, kdo ochutnal, nechce jiný.

Poznámka:

Dort jsme připravovala do formy šířky 25 cm, výška 5 cm. Výška dortu po naplnění byla 9 cm.

Zdobení v podobě kuliček si můžete připravit i doma, stačí koupit pravý čistý marcipán, udělat kuličky  obalit je v kakaovém prášku. Super je rovněž kombinace obalu - kakaový prášek, pomletý kokosový cukr a skořice, luxusní!

Čokoládovou ozdobu v podobě srdce lze rovněž připravit doma. Stačí silikonová forma například na muffiny a vylít dno čokoládou na vaření. Text buď bílou vegan čokoládou nebo kokosmus, případně po zatuhnutí tmavé čokolády vzít mini formičku a vylít na tmavé srdce světlé srdíčko z vegan bílé čokolády  nechat zatuhnout v lednici.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-02-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI