Ostružinové muffiny s granolou zpět

Ingredience:
hladká mouka300 gcukr krystal150 gkypřící prášek do pečiva2 lžičky
mletá skořice1 lžičkasůl1/2 lžičkypodmáslí380 ml
olej80 mlvejce2 ksvanilkový extrakt1 lžička
Granola (posypka):
hladká mouka40 gcukr krystal40 govesné vločky (jemně mleté)40 g
mandlové plátky40 gmletá skořice1 lžičkasůl špetka
máslo, rozpuštěné40 g
Dále budeme potřebovat:
ostružiny dle potřeby
hladká mouka 300 g, cukr krystal 150 g, kypřící prášek do pečiva 2 lžičky, mletá skořice 1 lžička, sůl 1/2 lžičky, podmáslí 380 ml, olej 80 ml, vejce 2 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, hladká mouka 40 g, cukr krystal 40 g, ovesné vločky (jemně mleté) 40 g, mandlové plátky 40 g, mletá skořice 1 lžička, sůl špetka, máslo, rozpuštěné 40 g, ostružiny dle potřeby

Příprava

Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst "rovnou do pusy", a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mě čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.

V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.

Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.

Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme - do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-09-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI