Ingredience: | |||||
hladká mouka | 300 g | cukr krystal | 150 g | kypřící prášek do pečiva | 2 lžičky |
mletá skořice | 1 lžička | sůl | 1/2 lžičky | podmáslí | 380 ml |
olej | 80 ml | vejce | 2 ks | vanilkový extrakt | 1 lžička |
Granola (posypka): | |||||
hladká mouka | 40 g | cukr krystal | 40 g | ovesné vločky (jemně mleté) | 40 g |
mandlové plátky | 40 g | mletá skořice | 1 lžička | sůl | špetka |
máslo, rozpuštěné | 40 g | ||||
Dále budeme potřebovat: | |||||
ostružiny | dle potřeby |
Letos se nám poprvé urodilo ostružin, že je nestíháme jíst "rovnou do pusy", a já jsem z toho pořád lehce vykulená. Ostružiny považuju za nejvíc nedostatkové zboží, co se týče českého letního ovoce, v marketu je nenajdete vůbec a na místních trzích občas jednu, dvě osamělé vaničky za neskutečnou cenu. Párkrát jsem si je koupila, ale to se vždy snědly rovnou za čerstva, škoda plýtvat takovou dobrotou do koláče. No a konečně nastal i u mě čas, kdy si to můžu dovolit, a připadám si hrozně rozmarně. Část ostružin jsem si zamrazila a jejich čas teprve přijde, část padla na buchtu se zakysanou smetanou, která je v ostružinové verzi stejně skvělá jako s borůvkami, a taky jsem upekla tyhle muffiny. Měkké a vláčné, s pořádnou špetkou skořice a navrch s křupavou drobenkou z mandlí a ovesných vloček.
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici a sůl. Zvlášť v misce metličkou prošleháme podmáslí, olej, vajíčka a vanilku, přilijeme je do mísy se sypkou směsí a vymícháme hladké těsto.
Tip: Nyní můžete do těsta opatrně vmíchat i zhruba 2/3 ostružin. Já je do muffinů raději přidávám, až když těsto rozdělím do košíčků. Za prvé mám jistotu, že ve všech muffinech bude stejně ostružin, za druhé se zbytečně nerozmačkají a neobarví těsto.
Na granolu smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a vidličkou mícháme, až se vše spojí v jemnou drobenku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělíme - do každého košíčku nalijeme trochu těsta, vmáčkneme do něj několik ostružin a zalijeme zbylým těstem. Vrch posypeme granolou a přidáme další ostružiny. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (případně testujeme špejlí). Necháme vychladnout na drátěné podložce.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI