Ingredience: | |||||
celozrnná mouka | 100 g | hladká mouka | 200 g | moučkový cukr | 60 g |
máslo pokojové teploty | 50 g | celá vejce | 2 ks | med | 1 lžíce |
jedlá soda | 1/2 lžičky | perníkové koření | 1 lžička | sůl | špetka |
Náplň: | |||||
švestková povidla (můžete povidla ochutit rumem) | 1 sklenice (400 g) | směs mletých ořechů + na posypání povrchu | 100 g | ||
Na potření: | |||||
mléko | 2 lžíce |
Oukotě - to je zvláštní název staročeského závinu. Po významu jeho názvu pátráme ale zatím bezvýsledně. Slovo připomíná "loukotě" což by podle tvaru dlouhého závinu mohlo být slovo příbuzné. Jasno v tom nemáme, pokud znáte původ a historii tohoto skvělého moučníku, napište nám. Každopádně jasno máme v tom, že je to vynikající závin, který chutná jako perník s povidly a oříšky.
Pokud nemáte celozrnnou mouku, lze závin připravit z 300 g hladké mouky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI