Ovesná kaše s kurkumou a borůvkami zpět

Ingredience:
bezlepkové ovesné vločky50 gmandlové mléko200 mlvoda100 ml
mletá kurkuma1 lžičkamletá skořice1/4 lžičkynepražené kakao (lze vynechat)1 lžička
borůvky60 gbanán (méně zralý)1/2 ksmletý kokos2 lžičky
Volitelné:
vejce1 ks
bezlepkové ovesné vločky 50 g, mandlové mléko 200 ml, voda 100 ml, mletá kurkuma 1 lžička, mletá skořice 1/4 lžičky, nepražené kakao (lze vynechat) 1 lžička, borůvky 60 g, banán (méně zralý) 1/2 ks, mletý kokos 2 lžičky, vejce 1 ks

Příprava

Vždycky si říkám, že je spousta jednoduchých receptů, které není třeba vůbec nikam dávat. A pak se mi stane, že mi třeba někdo napíše, jestli jako se mohou jíst ovesné vločky a kaše, když to nikde na blogu nemám. Tím bych jen chtěla zdůraznit, že blog není můj jídelníček. Ano, jsou tady recepty, které si ráda dopřeji, obvykle všechny zeleninová jídla či jídla s luštěninami, ale často i recepty na oslavy a svačiny (koláče, dorty, sušenky), které nepatří k mému každodennímu jídelníčku. A pak jsou jídla, která jím často či méně často, ale nestíhám je fotit či vážit na blog či mi to ani nepřijde důležité. To však ale neznamená, že něco takového nejím. Tedy třeba to, že nemám na blogu recepty s para ořechy, neznamená, že bych je nejedla. A stejně tak třeba s ovesnými vločkami. S tím je potřeba počítat.

Má strava je povětšinou založena na zelenině (ať už čerstvé či upravené na různé způsoby), luštěninách, semínkách a občas celozrnných obilovinách (avšak to není pravidlo). Řídím se nejen dostupností toho, co je na trhu, ale co mám zrovna doma ve spíži, zda mám chuť experimentovat či nemám naopak vůbec čas vařit a potřebuji něco extrémně rychlé. A třeba právě ovesná kaše mi přijde jako extrémně variabilní záležitost, kterou lze připravit jednak v rámci hypoalergenní diety, tak naopak v rámci bohaté diety. Ovesné vločky jsou obecně takovou výjimečnou surovinou. Jak se dočtete v této souhrnné práci z roku 2013 (zde), ovesné vločky jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálů, lipidů, β-glukanů a vlákniny, obsahují řadu fytonutrientů jako jsou různé flavonoidy, flavolignany, saponiny atd. Podle studií se ovesné vločky uplatňují jako antioxidant, proti zánětům, v léčbě ran, imunomodulátory, proti diabetu či zvýšenému cholesterolu. Takže k tomu asi nemusím ani více říkat.

Občas pro zvýšení bílkovin a celkově nutričního profilu, pokud nepřipravuji tzv. noční kaši (necháte pouze přes noc odležet a konzumujete bez vaření), přidávám při vaření vejce. Pokud na ně nejste alergičtí, určitě doporučuji, ale není to nutné. Kaše tak lze připravit bez lepku (musíte volit certifikované ovesné vločky), bez bílkoviny kravského mléka, vajec či třeba ořechů. Borůvky jsou navíc velmi dobře tolerované a řadí se mezi nejzajímavější potraviny v rámci protizánětlivého potenciálu. Když k tomu přidáte protizánětlivou kurkumu, skořici a vlastně i to kakao (nepražené, pokud nemáte alergii a nevadí vám stimulanty), máte opravdu skvělý start do nového dne.

Vločky obvykle zalévám večer dopředu a nechávám namáčet v lednici (jelikož je to obilnina, tak pro reaktivaci), ale není to nutné. Vločky smícháme s kakaem, skořicí, kurkumou a vmícháme do tekutin (lze připravit jen ve vodě). Já nepřidávám žádné sladidlo, protože ovoce je obvykle sladké dost, ale případně přidejte trošku sladidla podle vašich dietních požadavků (já případně přidávám monk fruit). Přiveďte k varu, stáhněte plamen, 5 minut povařte, přesuňte do misky, ozdobte borůvkami a případně banánem (pokud tolerujete) a posypte kokosem. Pokud se rozhodnete přidat vejce, rozšlehejte si jej v misce či hrnku a jakmile přijde kaše k varu, sejměte, vmíchejte vejce, vraťte na plotýnky a za stálého míchání povařte. Dobrou chuť.

2019-09-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI