Ovesno-špaldový jablečný koláč se skořicí a rozinkami ve vegan verzi zpět

Těsto:
droždí42 gmandlové mléko150 - 200 mlšpaldová mouka T 1050410 g
ovesné vločky100 gsůl špetkapanela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo)90 g
skořice1 lžičkaAlsan Bio160 gČeské Ghíčko (vegané si přidají Alsan Bio)2 lžíce
jablečné pyré110 gšpaldová mouka T 1050 do kvásku1 lžícepanela či cukr do kvásku1 lžíce
špaldová mouka T 1050 na podsypání těsta
Náplň:
jablka4 kspanela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo)54 gnesířené rozinky3 hrsti
skořice1 lžičkaČeské Ghíčko Bio, vegané Alsan Bio na potření
droždí 42 g, mandlové mléko 150 - 200 ml, špaldová mouka T 1050 410 g, ovesné vločky 100 g, sůl špetka, panela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo) 90 g, skořice 1 lžička, Alsan Bio 160 g, České Ghíčko (vegané si přidají Alsan Bio) 2 lžíce, jablečné pyré 110 g, špaldová mouka T 1050 do kvásku 1 lžíce, panela či cukr do kvásku 1 lžíce, špaldová mouka T 1050 na podsypání těsta, jablka 4 ks, panela (případně třtinový cukr či jiné sladidlo) 54 g, nesířené rozinky 3 hrsti, skořice 1 lžička, České Ghíčko Bio, vegané Alsan Bio na potření

Příprava

Inspirací na tento koláč mi byla úžasná Kateřina Cvrkalová z blogu Cvrček na talíři, když jsem její koláč viděla, řekla jsem si, že to sakra musí být dobrota a že jej musím vyzkoušet. A nyní když bylo více času na experimenty, pustila jsem se do něj, recept jsem úplně překopala a připravila tak, aby byl vhodný i pro bezvaječnou dietu. Jeden z e-mailů, který mi nedávno přišel od jedné moc milé maminky jako poděkování za to, že se věnuji jak bezmléčným, tak bezvaječným pokrmům, mě opět popíchnul a stojí za touto akcí. Koláč se velmi zdařil a musím říct, že je famózní a rozhodně jej zopakuji. Na snídani se po něm zaprášilo a jen tak tak jsme měli po malinkém kousíčku ještě na odpolední siestu.

Původní recept Kateřiny najdete ZDE.

A nyní k přípravě koláče, který jsem pro vás připravila. Ohřejeme si 150 ml mandlového mléka, já ohřívám v rendlíku. Do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, přidáme 1 lžíci špaldové mouky T 1050 a 1 lžíci panely či cukru, zamícháme metličkou a necháme na teplejším místě překryté utěrkou, nechávám kolem 5 minut.

Připravíme si ostatní suroviny, odvážíme do mísy mouku, nastrouháme a rozmixujeme jablečné pyré a nameleme si ovesné vločky na prach. Připravíme si tuky, skořici, sůl, panelu či jiné sladidlo. Já si ráda vše předem připravím do malých mističek a následně již jen přidávám postupně do robota. Mám tak jistotu, že na nic nezapomenu, když kolem poletuje to naše malé štěstí.

Když máme kvásek vzešlý, poznáme tak, že nám krásně v hrnečku vyběhne, pustíme se do práce.

Jablečné pyré vložíme do hnětací mísy společně s cukrem a tukem a necháme hníst. Přilijeme vzešlý kvásek, přidáme lžičku skořice, namleté ovesné vločky, mouku, špetku soli, dle konzistence případně přilijeme rostlinné mléko, mělo by stačit maximálně 50 ml. Já dávala na celkové množství těsta při zadělávání 200 ml, ale musela jsem následně více podsypat při válení těsta.

Těsto necháme v robotu hníst přibližně 15 minut. Po důkladném propracování těsta necháme těsto přibližně hodinu kynout. Těsto bude z počátku lenivé, ale pak vyběhne a zvýší svůj objem až 4x, takže určitě vezměte velkou mísu.

Než nám těsto nakyne, připravím si náplň, kterou budeme plnit. Oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka, přidáme pomletou panelu či jiný cukr, skořici a rozinky. Celou směs zamícháme a kdo má rád klidně si může přidat i posekané mandle.

Po hodině kynutí se na těsto podíváme. Já jej nechávala kynout hodinu a bylo to dostačující. Většinou zkouším prstový test, že těsto stlačím, a pokud se těsto rychle vrací, nechávám dokynout.

Nakynuté těsto vyndáme z mísy a rozdělíme na 4 - 5 stejných dílů. Pomoučníme si pracovní podložku, vyválíme si těsto, podle toho, jak se nám s těstem bude pracovat, případně si do těsta ještě mouku přidáme, aby se nám nelepilo.

Těsto si vyválíme na silnější plát, jako když děláme závin. Neválejte těsto příliš tenké, trhalo by se po naplnění. Vyválený plát naplníme připravenou směsní, stočíme do ruličky a nakrájím, jako když krájíme pečený závin na 4 - 5 koleček. Já dělala přibližně 5 cm široké, záleží na výšce formy. Nakrájená kolečka klademe do tukem vymazané formy rozkrojenou částí nahoru, aby byla vidět náplň. Tak postupujeme, dokud nebudeme mít plnou formu, klademe jedno kolečko vedle druhého.

Když máme upečeno, potřeme tukem a posypeme rozinkami. Necháme dokynout, než se nám rozehřeje trouba. Pečeme na 180 - 200°C 45 minut. Po vyndání z trouby potřeme ještě jednou tukem.

Pokud se necítíte na tento postup, klidně jen těsto rozválejte a udělejte si klasický koláč. Naplňte a můžete udělat ze zbylého těsta mřížky či si připravit více koláčů.

Mně ještě těsto zbylo a tak jsem připravila navíc povidlový koláč.

Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.

2017-02-15 Dezerty

Poznámka

Pokud budete zadělávat těsto ručně, přidávejte rostlinné mléko dle vlastní potřeby, na rozkvas postačí i 100 ml.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI