Ovocný dort zpět

Korpus světlý:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Krém banánový:
mléko500 mlcukr2 lžícebanánový puding2 ks
máslo500 gcukr4 lžícezakysaná smetana2 ks
ztužovač šlehačky2 ks
Další ingredience:
kokos dle chutimarmeláda dle chutikompotované broskve dle chuti
ovoce (kiwi, hruška, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno) dle chuti
Želatina:
dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, mléko 500 ml, cukr 2 lžíce, banánový puding 2 ks, máslo 500 g, cukr 4 lžíce, zakysaná smetana 2 ks, ztužovač šlehačky 2 ks, kokos dle chuti, marmeláda dle chuti, kompotované broskve dle chuti, ovoce (kiwi, hruška, jahody, maliny, borůvky, hroznové víno) dle chuti, dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce

Příprava

Víkend ve znamení mlsání, to máme nejraději, že jo? Vyzkoušejte tenhle ovocný dortík s banánovým krémem, stojí to za to. 

Korpus světlý
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180 C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme "do růžova", zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Banánový krém
Z mléka, cukru a pudingů uvaříme hustý puding a necháme vychladnout. Na horký puding dáme potravinářkou fólii, aby se nám nevytvořil nežádoucí “škraloup" a necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vychladlý puding. Poté přidáme kysané smetany a ztužovače šlehačky. Vše vyšleháme v hladký krém.

Postup na přípravu dortu
Vychlazený korpus si prořízneme a promažeme marmeládou – já jsem zvolila rybízovou, díky její nakyslé chuti. Promazat můžeme i krémem, nebo jen krém použít na potření boků a povrchu dortu. Boky dortu obsypeme kokosem. A teď je ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici hezky navršíme na dort. Připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu jsou vysílané od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

2019-03-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI