Ingredience: | |||||
mletý mák | 200 g | střední jablka | 2 ks | vejce | 4 ks |
tuk (např. Hera) | 70 g | třtinový cukr | 55 g | mletá skořice | 1/2 lžičk |
směs ovoce (rybíz, maliny, ostružiny...) | 200 g |
Dnes odpoledne nás doma "honila mlsná". Začalo to už obědem, kdy si dcerka objednala šišky s mákem. Měla jsem jen velké balení máku, a proto jsem přemýšlela, jak ten zbytek upotřebím. Zkusila jsem tedy makovec, a protože moučníky jen z máku jsou spíše suší, přidala jsem do těst jablka a do samotného makovce i směs ovoce, které ve výsledné chuti příjemně štíplo. Pro mě velkou výhodou je i fakt, že je tento moučník bezlepkový.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky si vyšleháme a dáme stranou. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme povolený tuk, na jemno nastrouhané jablko a postupně přidáváme mák, nakonec skořici a promícháváme. Jako poslední do směsi opatrně zamícháme bílky. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu směsi dáme do formy a poklademe na ni část ovoce. Poté přidáme druhou polovinu směsi a navrch dáme zbytek ovoce.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut. Zda je upečeno zkusíme špejlí. Pokud se nelepí, je upečeno.
Makovec jsem pekla ve formě na malý biskupský chlebíček (24x12x6).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI