Ingredience: | |||||
vejce | 1 ks | žitná mouka (celozrnná) | 1 hrnek (250 ml) | mléko | 1,5 hrnku |
Tento recept jsem vytvořila už před časem, leč zapomněla jsem se s vámi o něj podělit. Dnes jsem ho dělala znovu a řekla jsem si, že by to byla škoda, neboť žitný lepek je mnohem lépe stravitelný a palačinky se tudíž dají považovat za zdravější variantu oproti těm klasickým.
Postup na přípravu těsta vám myslím ani nemusím popisovat. Zkrátka postupně zpracujte vejce, mléko i mouku na polotekuté, typické palačinkové těsto. Smažte na rozpálené pánvi palačinky (v té mojí s kvalitním nepřilnavým povrchem to jde i zcela bez tuku).
Můžete je vyzkoušet s osvědčenou klasikou v podobě marmelády, povidel, tvarohu či oříškové pomazánky, ovšem výborně jim sluší i slaná varianta – vyzkoušela jsem například s kozím sýrem a rukolou, nebo se níže můžete podívat na jinou verzi se špenátem a sýrem.
Dětská specifika:
Pro přítomnost celého vejce a kravského mléka řadím do kategorie od 1 roku.
I mimo výše uvedené suroviny si myslím, že děti minimálně do 1 roku by neměly vyloženě "mlsat" a měly by se nejdříve naučit správnému stravovacímu režimu.
V receptu jsem použila celozrnnou verzi žitné mouky, která může být hůře stravitelná, avšak na druhou stranu je zase zdravější. Pokud vaše dítě není zvyklé na celozrnné výrobky, můžete použít i necelozrnnou mouku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI