Panna cotta (italský dezert ze smetany) zpět

Ingredience:
čerstvá vanilka - (já dala trochu více než půlku (prosím nekupujte žádnou vanilku v prášku nebo podobné příšernosti, vanilka se běžně prodává a výsledek stojí za to :-)) dle chutisůl špetkacukr60 g
med1 lžícecitronová kůra troškusmetana na šlehání300 ml
mléko125 mlbílky2 ks
čerstvá vanilka - (já dala trochu více než půlku (prosím nekupujte žádnou vanilku v prášku nebo podobné příšernosti, vanilka se běžně prodává a výsledek stojí za to :-)) dle chuti, sůl špetka, cukr 60 g, med 1 lžíce, citronová kůra trošku, smetana na šlehání 300 ml, mléko 125 ml, bílky 2 ks

Příprava

Tak po luxusním předkrmu v podobě bruschetty s lanýžovou omáčkou a špaget s lanýžem a houbami nemůže následovat nic jiného než výtečný dezert se šťavnatými jahodami! Vybrala jsem pro tuto příležitost známý italský dezert, kterému se říká panna cotta. Je velmi snadný a zvládnout ho i úplní začátečníci.

Nebudete potřebovat ani příliš ingrediencí. Základ tvoří mléko a smetana, zbytek pak bude záležet hlavně na vás. Určitě pokud budete připravovat tento dezert na Valentýna, tak si můžete zakoupit třeba formičku do tvaru srdce. Ovoce si můžete přidat dle vašich chutí. Někdo to rád kombinuje s čokoládou nebo karamelem, já osobně preferuju čerstvé ovoce. Proto jsem si vybrala jahody, které jsou silné afrodiziakum :-), dále borůvky, vinnou želatinu s příchutí chilli a meruněk, která se krásně hodí k těm jahodám a na závěr moji oblíbenouhořkou čokoládu s mandlemi a pomerančem.

Chtěla jsem taky vytvořit recept pro vegetariány, kteří si rádi sladké dopřejí, ale tomuto receptu by se normálně museli vyhnout, protože obsahuje želatinu. V Itálii se prodává tzv. „colla di pesce“, která je z ryb. U nás jsem narazila na želatinu z vepřového masa. Proto jsem hledala jiné varianty a želatina se dá v Itálii nahradit krásně vaječnými bílky.

Postup:

  •  rozkrojte vanilku uprostřed a dejte jí do kastrolu, kam přidáte i mléko, smetanu, citrónovou kůru, med a cukr
  • všechno pořádně míchejte a uveďte na mírném ohni do varu, nenechte bublat déle jak 1 minutu
  • oheň vypněte a dejte hrnec stranou dokud směs uvnitř nedostane pokojovou teplotu
  • potom vezměte bílky a pořádně je promíchejte v hrnci se zbytkem ingrediencí
  • zapněte troubu na 140°C, vlijte krém do 4 formiček (já použila ty silikonové, dají se sehnat v Kauflaundu)
  • vložte formičky do trouby a nechte je péct 60 minut
  • vyndejte je a vložte do lednice vychladnout na minimálně 2 hodiny
  • ozdobte ovocem nebo čokoládou a můžete podávat!
2015-02-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI