Ingredience: | |||||
smetana ke šlehání | 600 ml | cukr krystal | 50 g | vanilkový lusk | 1 ks |
želatina | 5 plátků | ||||
Dále budete potřebovat: | |||||
cukr krystal | 3 lžíce | cukr | 2 lžíce | smetana ke šlehání | 100 ml |
skořice / perníkové koření | 1/2 lžičky | sůl | špetka | máslo | cca 1 lžíce |
středně velká jablka | 2 ks |
Panna cotta určitě není typicky podzimní recept, alespoň já ji mám spojenou s létem a malinami. Je to vlastně škoda, protože ke smetanovému základu se hodí jakékoliv ovoce. No a k podzimu se nejvíce hodí jablka. K jablíčkům zase skořice a karamel. A to všechno dohromady je potom přímo luxusní dezert...
PS: Až se bude blížit zima, nebo se budete chtít vánočně naladit, vyměňte skořici za perníkové koření.
Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme 5 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně rozmícháme v horké smetaně. Směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny uložíme do ledničky.
Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.
Když je smetana ztuhlá, je čas na zkaramelizovaná jablíčka. Do pánve s nepřilnavým dnem nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, přilijeme smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít hladký krém. Vmícháme sůl a máslo a přisypeme na malé kostky nakrájená, oloupaná jablka. Promícháme, aby se obalila karamelovou omáčkou, a necháme je změknout, zabere to jen pár minutek (karamelová omáčka by měla také lehce zhoustnout). Změklá jablíčka necháme zchladnout na pokojovou teplotu, jinak by se smetanová vrstva panna cotty mohla rozpustit. Poté je rozdělíme do skleniček a můžeme rovnou podávat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI