Ingredience (průměr formy 25cm): | |||||
upečená, oloupaná nastrouhaná červená řepa | 130 g | vejce | 4 ks | med | 2 lžíce |
kakaový prášek | 2 lžíce | pohanková mouka hladká | 120 g | kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks |
voda | 120 ml | sůl | špetka | tuk | na vytření formy |
rýžová polohrubá mouka | na vysypání formy | ||||
Krém: | |||||
kokosové mléko REAL 80% nebo REAL THAI 85% | 2 plechovky | med | dle chuti | vanilka | dle chuti |
kakaový krém - do tmavého krému | 2 lžíce | čokoláda na vaření - do tmavé části | 200 g | kakaové máslo - do světlé části na zpevnění krému | 40 g |
Zdobení: | |||||
Vivani hořká čokoláda, kokosmus, vegan bílá čokoláda IChoc | dle potřeby |
Už jsem se na tento dort chystala delší dobu. Krém není žádnou novinkou, pařížskou šlehačku už připravuji velmi dlouho, ale chtěla jsem alternativu bezlepkového korpusu a měla jsem tu přebytek červené řepy. Korpus vyšel přesně podle představ a červená řepa splnila účel, těsto je nádherně vláčné, pohanková mouka není cítit je to nádherně nadýchaný piškot, dort mizel velmi rychle. Tento krém je u nás velmi oblíbený, ale záměrně jej nechystám často, jiný by nechtěli. Vzniklý korpus je univerzální a skvěle se hodí i na perník.
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a dáme stranou. Začneme šlehat žloutky, do kterých přidáme med (kdo chce, může si přidat více sladidla, či i jiné, korpus je méně sladký) šleháme asi 5 minut. Do našlehaných žloutků přidáme kakaový prášek, opět našleháme a následně již bez šlehání přidáme pyré z řepy (nastrouhaná, rozmixovaná uvařená nebo upečená červená řepa). Vmícháme metlou, přidáme pohankovou mouku smíchanou s kypřícím práškem, střídavě s vlažnou vodou. Nakonec zlehka vmícháme našlehané bílky.
Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Korpus vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 180°C 30-40 minut, vyzkoušíme špejlí. Hlídáme ať se korpus nepřesuší.
Korpus je zapotřebí nechat pořádně vychladnout, ideálně do druhého dne, rozhodně nesmí být vlažný.
Následující den, vyndáme korpus z formy, formu očistíme a opět korpus upneme zpět do formy.
Z předem vychlazeného kokosového mléka (den předem dáme zachladit kokosové mléko nebo 45 minut do mrazáku) z plechu vyjmeme tuhou část, tekutou dáme stranou, můžeme přidat do kaše.
Tuhou část dáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a začneme na plné otáčky šlehat, během šlehání přidáme vanilku a med.
Z našlehané šlehačky si oddělíme část světlé šlehačky. Záleží, jak moc budete chtít světlé části na zdobení, já si odebrala 210g, zásobník Avent. Do šlehačky přidáme kakaové máslo, které rozpustíme ve vodní lázni, necháme vychladnout a jen vmícháme. Dáme vychladit do lednice.
Do druhé větší části přidáme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu na vaření, kterou já jen s pomocí metly zašlehám, můžete klidně i zašlehat. Následně dle chuti přidávám pro větší kakaovou intenzitu 2-3 polévkové lžíce kakaového prášku, které jen vmíchám. Pak je to vážně luxusní smetana.
Opět dáme zachladit do lednice, s šlehačkou se pak krásně pracuje.
Zhruba po 30 minutách si vezmeme korpus ve formě, vyndáme si pařížskou šlehačku, kterou navrstvíme a rozetřeme na korpus. Necháme si část krému na dozdobení. Vše opět dáme do lednice. Připravíme si ozdoby. Rozehřejeme si čokoládu na vaření a na pečící papír děláme libovolné cákance, necháme krátce zatuhnout. Na střed dáme rozehřátý kokosmus, který si pro lepší manipulaci naředíme vodou a s pomocí párátka kokosmus roztáhneme do stran a udělá se pavučinka. Dáme do lednice či mrazáku ztuhnout.
No a už jen finální zdobení, naplníme si zdobící sáčky a libovolně nazdobíme dort, který můžeme posypat jako v mém případě nastrouhanou čokoládou a dozdobit vyrobenými ozdobami.
Dort dáme do lednice alespoň na 3-4 hodiny vychladit.
Přeji dobrou chuť, je to vážně luxusní záležitost, kam se hrabe klasická smetana.
Pokud by se stalo, že se vám kokosové mléko nepovede vyšlehat, což se bohužel stává u nízko procentních kokosových mlék jako je třeba dm, tak nezoufejte, vše jde zachránit. Jde uvařit z mléka pudink, přidat čokoládu či kakaový prášek a našlehat s tukem. Osobně pracuji jen s mléky bez zahušťovadel xanthan a podobně. Je to hlavně z důvodu, že dorty dávám i dětem a v nadměrné míře tato zahušťovadla mohou způsobit zažívací obtíže, tak na to prosím myslete, obzvláště pokud kupujete smetany na vaření, či šlehání, rostlinná mléka, která bohužel ne všechna jsou prostá těchto přidaných látek a stejně tak vegan alternativy sýrů. Ono když se to sečte, je to už příliš. Mnou použitá mléka jsou hůře dostupná, ale stojí za to je sehnat, protože jiné už chtít nebudete.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI