Ingredience: | |||||
středně velká jablka | 4 ks | máslo | 30 g | cukr | 1 lžíce |
vejce | 3 ks | vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr) | 1/2 ks | cukr krupice | 100 g |
mléko (lze částečně namíchat se smetanou) | 400 ml | kukuřičná mouka (nebo jemná polenta) | 100 g |
Opět se mě zmocnila nostalgie a vzpomínám na jaro v Paříži. Nejlepší z koláčů, který jsme tam ochutnali, byl tento bezlepkový flan. Pařížané ho nejčastěji dělají s hruškami, ale použít můžete i jiné ovoce, a protože mně se tu kupí jablka, která volají ke zpracování, startuju tedy troubu, googlím recepty, dávám z nich dohromady jeden svůj a jdu na to.
Nečekejte od něj žádnou nadýchanou bublaninu, jde o koláč z kukuřičné krupice, který se tváří lehce zdrcle, ale to je na něm právě to osobité. Navíc je jednoduchý a bezlepkový.
Dříve než budete dělat samotné těsto, začněte s přípravou jablek, která se v pánvi nechají karamelizovat. Oloupejte je od slupky a jádřince nakrájejte na zhruba půl centimetru silné měsíčky. V pánvi rozehřejte máslo, dejte do něj jablka, zasypte lžící cukru a jablka pomalu opékejte, dokud nechytnou krásně karamelově zlatou barvu.
Mezitím si připravte směs na těsto. Vejce vyšlehejte s cukrem a semínky vanilky a postupně zašlehávejte na střídačku také mléko a mouku.
Až budou jablka hotová, dejte je na dno vymazané nebo pečícím papírem vystlané pečící formy. Ta moje má průměr 24 cm a moučník je vysoký asi 1 cm, chcete-li koláček vyšší, zvolte o něco menší. Těsto ještě naposledy promíchněte a nalijte na jablka.
Šup do trouby. Pečte na 180°C horkovzduch do zlatova (přibližně půl hodiny).
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI