Patizonový cheesecake s nektarinkami zpět

Korpus:
ovesné vločky150 gzralý banán1 ksmed1 lžíce
baby fíky (lze nahradit rozinkami)100 gkakao2 lžícekokosový olej30 g
Náplň:
tvaroh2 vaničkysmetanový sýr2 ks (2 x 100g)vejce3 ks
med4 lžíceskořice1 lžičkapatizon200 g
sůl špetkanektarinky3 - 4 kslístky máty na dozdobení
ovesné vločky 150 g, zralý banán 1 ks, med 1 lžíce, baby fíky (lze nahradit rozinkami) 100 g, kakao 2 lžíce, kokosový olej 30 g, tvaroh 2 vaničky, smetanový sýr 2 ks (2 x 100g), vejce 3 ks, med 4 lžíce, skořice 1 lžička, patizon 200 g, sůl špetka, nektarinky 3 - 4 ks, lístky máty na dozdobení

Příprava

Doma „válčím“ s velkým přídělem patizonu, a protože jsem ten typ člověka, co rozhodně žádné jídlo nevyhodí, tak jsem se dala postupně do jeho zpracovávání. Vybavila jsem si, že jsem někde zahlédla variantu cheesecaku z dýně a jelikož patizon je vlastně odrůda dýně rozhodla jsem se jej využít právě na tento „sýrový“ dort (v mém podání sýrovo-tvarohový dort). 

Nejprve si okrájíme patizon a nakrájíme jej na kostky. VE troše vody jej podusíme do měkka, trvá to cca 10 minut. Pak přebytečnou vodu slijeme a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Necháme zchladnout.

Poté si nachystáme korpus. Rozmixujeme baby fíky a banán na pyré. Poté přidáme ovesné vločky, med, kakao a povolený kokosový olej. Vypracujeme „těsto“ a natlačíme jej do dortové formy, vyložené pečícím papírem. Dáme předpéct do trouby předehřáté na 200 stupňů cca 5-7 minut.

Mezitím si připravíme náplň. V míse smícháme vejce a med a prošleháme. Poté přidáme tvarohy, smetanový sýr, skořici, patizonové pyré špetku soli. Vše promícháme. Náplň nalijeme na předpečený korpus. Dort dáme péct do předehřáté trouby na 200 stupňů na spodní rošt. Pečeme cca 50 minut. Dort je upečený, když je i v prostředku pevný. Po upečení vyndáme z trouby a necháme zchladnout. Pakliže se při pečení vršek dortu zbarví do hněda (je to kvůli medu, který karamelizuje), nevadí to, po podávání jen pak skrojíme a vršek ozdobíme nakrájenými nektarinkami na měsíčky. Můžeme dozdobit lístky máty. Doporučuji jej po vychladnutí vložit ještě na cca 1 hodinu do lednice. Ideální je udělat si jej večer a druhý den si na něm pochutnat.

2016-09-19 Dezerty

Poznámka

Cheesecake jsem připravovala do dortové formy o průměru 26 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI