Pečený dýňový cheesecake zpět

Základ:
oříškové sušenky Bebe Dobré ráno1 baleníořechy - mandle a lískové1 a 1/2 hrsticukr3 lžíce
rozpuštěné máslo4 lžícehladká nebo celozrnná pšeničná mouka4 lžícesůl špetka
Cheesecake:
ricotta2 balení (cca 400 - 450g)cream cheese250 gtřtinový cukr3/4 hrnku
hladká mouka1 a 1/2 hrnkuvejce (bílky a žloutky zvlášť)5 ksdomácí dýňové pyrécca 300 - 350 g
vanilkový extrakt1 lžičkaskořice1 vrchovatá lžíceperníkové koření nebo lépe směs koření pumpkin spice1 lžička
sůl2 špetky
Dýňová šlehača:
vychlazená smetana 33%200 mldýňové pyré2 lžícecukr moučka1 lžíce
vanilkový extrakt1 lžičkaskořice1/2 lžičkyperníkové koření1 lžiča
kvalitní hořká čokoláda4 čtverečkymáslo1 lžička
oříškové sušenky Bebe Dobré ráno 1 balení, ořechy - mandle a lískové 1 a 1/2 hrsti, cukr 3 lžíce, rozpuštěné máslo 4 lžíce, hladká nebo celozrnná pšeničná mouka 4 lžíce, sůl špetka, ricotta 2 balení (cca 400 - 450g), cream cheese 250 g, třtinový cukr 3/4 hrnku, hladká mouka 1 a 1/2 hrnku, vejce (bílky a žloutky zvlášť) 5 ks, domácí dýňové pyré cca 300 - 350 g, vanilkový extrakt 1 lžička, skořice 1 vrchovatá lžíce, perníkové koření nebo lépe směs koření pumpkin spice 1 lžička, sůl 2 špetky, vychlazená smetana 33% 200 ml, dýňové pyré 2 lžíce, cukr moučka 1 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžička, skořice 1/2 lžičky, perníkové koření 1 lžiča, kvalitní hořká čokoláda 4 čtverečky, máslo 1 lžička

Příprava

Sezóna dýni je na svém vrcholu a u nás doma o ně opravdu nemáme nouzi. Dýni hokaido pěstujeme na zahradě a kdyby to bylo náhodou málo, většinou mi dorazí i ve farmářské bedýnce. Já jsem prozatím většinou dělala hlavně dýňovou polévku, protože ta je u nás doma hodně oblíbená, ale dýně to není jenom polévka nebo pyré, možností je mnohem víc. Ne že bych nějak holdovala americké kuchyni, ale co se týká vaření s dýní, dá se tam docela dobře inspirovat. Však celý podzim až do Halloweenu se dýním v Americe v podstatě nevyhnete a oproti Evropě je to velmi oblíbená surovina i do sladkých pokrmů.  Začíná to dýňovými koláči a sušenkami, pokračuje to muffiny a palačinkami a končí to slavným dýňovým kafem ze Starbucksu. No a proto jsem se rozhodla, že musím nějaký dezert také vyzkoušet a posoudit, jak dýně v chuti ladí. Přece jenom se musím přiznat, že mám ohledně dýně trochu zajetý stereotyp a použití ve sladké kuchyni jsem se dlouho bránila. Nakonec jsem ale upekla pořádný dýňový cheesecake, který jsem doplnila dýňovou šlehačkou a výsledek byl více než ucházející. Ricotta použitá v dortíku vytváří krásně krémovou, ale pevnou strukturu a dýně dodává neobyčejnou a zajímavou chuť. Jestliže chcete vyzkoušet něco nového a neotřelého, určitě se do tohoto cheesecake pusťte, budete velmi mile překvapeni!

Na základ dortu si smícháme v mixéru ořechy, nalámané sušenky, mouky a koření a dobře rozmixujeme dohromady, Přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a oříškové těsto rovnoměrně rozdělíme na dno a okraje formy a dobře přimáčkneme. Poté dáme do ledničky alespoň na 40 minut uležet.

Na cheesecake smícháme ve velké míse suché suroviny - mouku, sůl, cukr a koření a dáme stranou. V robotu důkladně smícháme ricottu a cream cheese, přidáme dýňové pyré a znovu necháme spojit v robotu, poté přimícháme žloutky a vanilkový extrakt. Nakonec přisypeme i suché ingredience a důkladně spojíme v hladké, krémové těsto. V jiné míse vyšleháme bílky dotuha a stěrkou opatrně přidáme k sýrové směsi.
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krémovou směs nalijeme na základ do formy a dáme péct minimálně na hodinu až 90 minut, dokud střed dortu nebude téměř pevný. Upečený cheesecake vyjmeme z trouby a necháme kompletně vychladnout.
Na dýňovou šlehačku nejdříve dotuha ušleháme smetanu, ke které přidáme dýňové pyré i ostatní ingredience a znovu krátce prošleháme. Na vychladlý dort nanášíme buď lžící, nebo pomocí zdobícího sáčku. Nakonec rozehřejeme čokoládu společně s máslem a tekutou čokoládou dort postříkáme. Cheesecake je samozřejmě nejlepší vychlazený.

Dýňové pyré
Jednu středně velkou dýni rozčtvrtíme, oloupeme a zbavíme semen. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokapeme kvalitním olivovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 - 15 minut, dokud dýně nebude měkká, necháme zcela zchladnout. Dýni nakrájíme na menší kousky, přidáme 1 - 2 dcl vody (podle potřeby) a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Skladujeme v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží několik dní. Použití je rozmanité.

2016-09-19 Dezerty

Poznámka

Cheesecake jsem připravovala do formy o průměru 22 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI