Pepparkakor zpět

Ingredience:
máslo150 gcukr krystal200 gmed50 ml
voda100 mlzázvor1/2 lžícehřebíček1/2 lžíce
skořice1 lžícekardamom1 lžičkajedlá soda1/2 lžičky
hladká mouka600 g
máslo 150 g, cukr krystal 200 g, med 50 ml, voda 100 ml, zázvor 1/2 lžíce, hřebíček 1/2 lžíce, skořice 1 lžíce, kardamom 1 lžička, jedlá soda 1/2 lžičky, hladká mouka 600 g

Příprava

Pepparkakor, švédská varianta našich vánočních perníčků, jsou křupavé sušenky, jejichž název v překladu znamená „pepřové sušenky. Ouha, proč zrovna pepřové, když v nich žádný pepř není? 

V perníčcích je spousta koření - skořice, zázvor, hřebíček, kardamom, ale ani jedno zrnko pepře. Proč se tak tedy jmenují?

Před dávnými dobami, kdysi v 18. století a ještě dříve, se koření používalo jako lék. Zázvor byl dobrý na žaludek, mletý hřebíček dovedl zahřát studené nohy, kardamom smíchaný s medem dovedl zmírnit barvu modřin. Tak se tato koření smíchala do léku, který, jak se říkalo, dovedl vyléčit skoro všechno.

V 15. století vládl Švédsku, Norsku a Dánku král Hans, kterému poprvé servírovali druh koláče s těmito kořeními - a také s pepřem. Tak vzniky pepřové sušenky, říká se.

Jiné vysvětlení k podivnému jménu je, že dříve se všechna exotická a silná  koření nazývala souhrnným jménem  „pepř“. Tato koření byla velice drahá, protože pocházela ze vzdálených zemí. Proto byly perníčky luxusní výrobek, který mohli péct jen ti bohatí. Nakonec mohli perníčky péct téměř všichni s tím, jak se koření stávalo dostupnějším, ale jen k výjimečným příležitostem jako Vánoce, a tak se z nich stalo vánoční cukroví.

Text je s malými úpravami poctivě přeložen z knihy Ebbas julstök.

Postup:
Smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a med. Přidejte vodu, koření, sodu a mouku a zpracujte hladké těsto. Dejte na noc do lednice.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vyválejte těsto na cca 1 – 2 mm tenký plát, vykrajujte tvary a pečte asi 5 minut. Pozor, perníčky se velmi lehce připálí. Nechejte na plechu až do vychladnutí, aby se vám nepolámaly.

Nepřežeňte to s množstvím mouky, méně je tu více, jinak budou příliš tvrdé.

Pustíte-li se do jejich pečení už teď, naprosto nic se nestane, mají dlouhou trvanlivost a v nějaké stylové plechovce jim bude dobře.
2013-12-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI